PREDSTAVLJANJE KNJIGE “MAGIJA NA HRVATSKOME POVIJESNOM PROSTORU”

Križevačka udruga vrtlara Magda i Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci pozivaju Vas na predstavljanje knjige Magija na hrvatskome povijesnom prostoru, autora Denivera Vukelića.

Predstavljanje će se održati 19. svibnja u 18 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci. 

Knjiga je vrijedan dodatak Zavičajnoj zbirci Crisiensia jer u sebi donosi i detalje iz života Križevčanke Magdalene Lugomer Herucine, o okolnostima koje su dovele do optužbi zbog kojih joj je suđeno za zločin čarobnjaštva, suđenju i presudi. Bio je to posljednji sudski proces za zločin vještičarenja i magije u Hrvatskoj. Njoj u spomen križevački gradski vrtovi nose ime Magdin vrt, a njima upravlja Križevačka udruga vrtlara Magda.

O knjizi:

Magija na hrvatskome povijesnom prostoru, objavljena u prestižnoj biblioteci Lucius (Školska knjiga), ima 752 stranice i bogato je opremljena umjetničkim, povijesnim i suvremenim slikama i ilustracijama te prikazima magijskih zapisa i magijskih predmeta. Knjiga  odgovara na pitanja u kojoj su mjeri magijske predodžbe, prakse i vjerovanja utjecali i još uvijek utječu na ljudske živote, kulturu i svakidašnjicu. Putovi kojima nas kroz ovu knjigu vodi autor dr. sc. Deniver Vukelić obilježeni su zadivljujućim antropološkim, etnografskim i etnološkim podatcima, uzbudljivim i manje poznatim povijesnim činjenicama, s daškom psihologijske i sociološke misli te pomno odabranim metodama prikaza uvijek zanimljive komparativne religije. Urednica Sonja Miličević Vukelić preporučuje je svima koji žele saznati što je to prirodna magija, što korisna drevna mudrost, a što zloćudna magijska praksa, tko su bajalaci i bajalice, grabancijaši, sihiribazi, babalawe ili pak žele istražiti kako je povijest razlikovala šarlatane i šarlatanke od magijskih praktičara i praktičarki, vilenice od vještica, travarke od uročica, dobre vračeve od loših, ali i mnogo više.

O autoru:

dr. sc. Deniver Vukelić (1980., Zagreb) profesor je povijesti i hrvatskog jezika i književnosti te doktor znanosti iz područja etnologije i antropologije. Održao je niz predavanja kao gost-predavač na Odsjeku za etnologiju Filozof¬skog fakulteta u Zagreba, u Centru za ženske studije u Zagrebu, na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, na poslijediplomskom studiju komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Zagreba, te u Muzeju Slavonije u Osijeku. Surađivao je kao savjetnik za povijest hrvatskoga ranog novog vijeka u projektu ekranizacije »Gričke vještice«, Jadran film (2012. – 2019.). Živi i radi u Zagrebu. Od 2013. godine stručni je urednik za povijesna izdanja u nakladničkoj kući Školska knjiga d. d., u kojoj je uredio tridesetak znanstvenih i stručnih izdanja s područja povijesti, arheologije i politike te više od stotinjak tiskanih i digitalnih obrazovnih materijala za osnovnu i srednju školu iz povijesti.