Večeras u Križevcima predstavljanje knjige „Lirski referendum – I stihovi dišu”

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica „Franjo Marković”organiziraju večeras,

11. svibnja 2022. u 18:30 u Multimedijsku dvoranu Gradske knjižnice „Franjo Marković” na predstavljanje knjige „Lirski referendum – I stihovi dišu”.

Gosti će biti akademik Pavao Pavličić i dramska umjetnica Anja Šovagović-Despot. Susret će moderirati Renata Husinec.

IZ PREDGOVORA

“Jedna se  pohvala ovoj antologiji može izreći već u prvoj rečenici: ona je, naime, onoliko objektivna koliko to neki književni zbornik uopće može biti. Razloga su tome dva.

Prvo, ona nema sastavljača, nego se, takoreći, sastavila sama od sebe: napravljena je anketa, čitatelji su glasali, a rezultat toga glasanja je onda ukoričen. Nema tu ničijega osobnog ukusa i ničijega nastojanja da stvori originalnu i konzistentnu panoramu našega pjesništva. Knjiga je vox populi u čistom obliku.

Upravo u tome leži i druga važna njezina prednost: ona je zasnovana na dobrovoljnosti. Nije, dakle, nitko od čitatelja tražio – u školi ili drugdje – da se izjasne, niti im je tko davao priliku da pokažu vlastitu načitanost. Oni su se sami javljali, i to očito iz želje da učine nešto za svoje omiljene autore i tekstove, te da ih eventualno otkriju onima koji ih ne poznaju, kao i da malo propagiraju vlastito shvaćanje poezije i književnosti općenito.

Tako zamišljena knjiga – a nije mi poznato da je itko ikada u nas nešto slično pokušao – ima i nemalu dokumentarnu vrijednost. Čak bismo je mogli svrstati i među pripremne radnje za kakvu znanstvenu studiju, i to prije svega zbog uvida i podataka koje donosi.”