“Mikro zajam za ruralni razvoj“ za mala gospodarstva

Prirodna nepogoda tuča je u svibnju i lipnju 2022. godine uzrokovala značajne štete na privatnoj i javnoj imovini, a ponajviše na poljoprivredi na područjima šest županija s područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske.

Poljoprivredna proizvodnja iznimno je izložena prirodnim nepogodama te je neophodno osigurati kontinuitet poslovanja poduzetnicima koji su pretrpjeli štete u poljoprivredi izazvane tučom ili bilo kojom prirodnom nepogodom.

Financijski instrument „Mikro zajam za ruralni razvoj“ namijenjen je subjektima malog gospodarstva te su sufinancirani iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru izravno odobrava zajmove u skladu s uvjetima Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. i Sporazuma o financiranju potpisanog 18. travnja 2018. godine između Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za definirane mjere/podmjere/tipove operacija.

Subjekti malog gospodarstva mogu se javiti u HAMAG-BICRO i aplicirati za „Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj“ kako bi osigurali kontinuitet poslovanja.

Ciljna skupina ovoga Programa su mikro i mali subjekti malog gospodarstva, a prema uvjetima propisanim mjerama Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine. Programom je definiran iznos zajma do 25.000 EUR, uz mogućnost otplate do 3 godine s uključenim počekom do 1 godine.
Rok korištenja zajma je tri mjeseca.

Na mrežnim stranicama HAMAG-BICRO-a objavljen je postupak prijave i obrade zajmova kao i popis dokumentacije koju je potrebno predati prilikom prijave za zajam.
 

Ministarstvo poljoprivrede