Ne dirajte mi krugove, br. 1383

U Temi Krugova slušamo drugu polovinu snimke predstavljanja Kozmološkog centra i Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode u Križevcima medijima 30. lipnja.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Kaleidoskop Jasne Ćorić i Dražena Jerabeka, knjiga za mlade je Sabrina Nicka Drnasa, na odjelu beletristike Sanjarije samotnog vozača Pavla Pavličića, a na stručno-znanstvenom odjelu Put u planine Mirte Mataije.

Na današnji datum rođeni su Carl Gustav Jung i Stanley Kubrick, proglašena je prva nezavisna država u Africi, Liberija, katastrofalni potres pogodio je Skopje, umrli su Gottlob Frege i Eva Perón.

U Vijestima Krugova govorimo o umjetničko-antropološkoj izložbi i o sakupljačkim strastima, te o misteriju slike izvanbračne kćeri Ludovica Sforze za koju se vjeruje da ju je naslikao Leonardo, a godinama je skrivena u švicarskom trezoru. Informiramo i što se događa u Galeriji K2.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo komentar fotografije s teleskopa James Webb, ugovor o novoj suradnji u svemiru, izgradnju kineske svemirske stanice, novo lansiranje SpaceX-a, te što nas u svemiru i na nebu očekuje do naše sljedeće emisije 6. rujna.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Richarda Straussa, Franza Xavera Wolfganga Mozarta, iz musicla Evita, te grupa The Rolling Stones i Doringo.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1384 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 26. srpnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže, uz napomenu da se zbog ljetnog odmora sljedeća emisija Ne dirajte mi krugove na programu 6. rujna 2022. godine.