COOR Križevci održao radionicu na temu „Učinkovita komunikacija kao preduvjet uspostave učinkovitih odnosa“

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, jedan je od 34 Centra koji sudjeluju u projektu ATTEND. “Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju” (eng. kratica za Assistive Technology In Education) prioritetni je zadatak opremanje ustanova sudionika projekta, centara za odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju Republike Hrvatske, asistivnim tehnologijama u svrhu pružanja visokokvalitetnog obrazovanja učenicima, kao i obrazovanje djelatnika ustanova sudionika projekta za korištenje asistivne tehnologije.

Sve ustanove koje su uključene u projekt bit će opremljene digitalnom asistivnom opremom za obrazovanje i rad sa štićenicima ustanove – djecom s teškoćama u razvoju.Odgojno-obrazovno osoblje i ravnatelji ustanova sudionika projekta će kroz projekt biti educirani i umreženi nizom radionica, online aktivnostima, ali i susretima za razmjenu znanja i iskustava što će uključenim ustanovama biti temelj za buduće suradnje i projekte.Uz opremu će ustanove sudionici projekta dobiti i podršku stručnjaka s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u korištenju dobivene asistivne tehnologije u svom radu.

14.9.2022. u našem Centru je održana radionica i predavanje na temu „ Učinkovita komunikacija kao preduvjet uspostave učinkovitih odnosa“ na kojoj smo učili o načelima univerzalnog dizajna u komunikaciji, ali i u svim aspektima svakodnevnog života i korištenju potpomognute komunikacije kod osoba s teškoćama, ali i kod svih osoba koje nemaju takve teškoće. Prometni znakovi, slikovne oznake i kratice, kodiranje bojom su samo neki od načina potpomognute komunikacije koje koristimo u svakodnevnom životu.

Aktivnosti projekta usmjerene na vidljivost i promociju asistivnih tehnologija koristit će ustanovama sudionicima projekta zbog svoje posvećenosti podizanju svijesti svih dionika i šire javnosti o izazovima u obrazovnom sustavu koji se odnose na stvaranje jednakih mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju i njihovo uspješnije uključivanje u društvo.

(Nataša Mustić, COOR Križevci)