“Križevački liječnici u pohodu Egiptu” – predstavljena knjiga Franje Husinca i Frana Gundruma Oriovčanina

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Pučko otvoreno učilište Križevci upriličili su u četvrtak navečer predstavljanje knjige “Križevački liječnici u pohodu Egiptu” Franje Husinca i Frana Gundruma Oriovčanina nastale u izdanju križevačkog Ogranka Matice hrvatske. Knjiga sadrži dva putopisa. U razmaku jednog stoljeća napisali su ih Fran Gundrum Oriovčanin i Franjo Husinec, dva Križevčanina, dva liječnika, dva čovjeka fascinirana ljepotama starog Egipta. Gundrumov tekst donosi se u pretisku knjige Frana Gundruma U Egiptu!, tiskara Antuna Scholza, Zagreb 1905.

Uvodno se obratila predsjednica križevačkog Ogranka Matice hrvatske Renata Husinec koja je istakla da je knjiga predstavljena i na Prvom festivalu knjige u središnjici Matice u Zagrebu u povodu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske

O knjizi je najprije govorila prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijesti i filozofiju znanosti HAZU.

“Putovanje Franje Husinca protiče uz svojevrsnu duhovnu pratnju Frana Gundruma jer Husinec, baš kao i Gundrum, bilježi viđeno i proživljeno nastojeći promovirati Gundrumov prijevod putopisa na engleskom, arapskom i međunarodnom slušateljstvu. Premda je našim putopiscima cilj bio zajednički, a to je Egipat, svako vrijeme ima svoj stil i odnos prema putovanju i svoju percepciju proživljenog iskustva. Ja sam ova putovanja dvaju križevačkih liječnika doživjela kao svojevrstan razgovor, kao njihov dijalog kroz vrijeme. Gundrumovo je putovanje od 58 dana u ovom putopisu detaljno dokumentirano. Slijedeći korake svog zavičajnog kolege Gundruma, Franjo Husinec nakon svog putovanja u Egipat objelodanjuje vlastiti putopis bilježeći povijest drevnih gradova.” – istakla je prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić.

Dr.sc. Daniel Rafaelić, hrvatski povjesničar filma i egiptolog, suautor kapitalnog djela A History of World Egyptology (Povijest svjetske egiptologije) kazao je između ostalog:

“Ideja da dva liječnika putuju Egiptom istim lokacijama, a razdvaja ih stoljeće, stavlja ovu knjigu u puno važniji rang i razred svih onih putopisaca koji posjećuju zemlju faraona. Ono što je meni inspirativno u ovoj, možda opsegom maloj knjizi, ali nevjerojatno bogatoj podacima, je da dva liječnika odlaze u Egipat, kolijevku civilizacije, ali i kolijevku medicine. ” – rekao je dr. sc. Daniel Rafaelić.

Autor knjige Franjo Husinec rekao je:

“Knjiga Križevački liječnici u pohodu Egiptu rezultat je putovanja dvojice križevačkih liječnika na liječničke kongrese u Egipat u razmaku od 100 godina. Kad sam ujesen 2002. godine primio obavijest da će se u Kairu od 10. do 14. rujna 2003. održati konferencija Međunarodnog društva ortopedske kirurgije i traumatologije odmah se u meni stvorila odluka da pođem tamo. Ali ne samo zato da bih čuo iskustva i mišljenja svojih kolega i vidio tu egzotičnu zemlju, već i zato da obnovim spomen na posjet Egiptu dr. Frana Gundruma Oriovčanina, gradskog fizika i osnivača Crvenog križa u Križevcima i uglednog člana Zbora liječnika Hrvatske i Slavonije koji je 1902. prisustvovao Prvom Egipatskom liječničkom kongresu”. – rekao je Franjo Husinec.

Knjiga govori o tome zašto vrijedi vidjeti Egipat, o putovanju u prošlost, Nilom prema Asuanu, Kairskoj konferenciji, Aleksandriji, zanimljivostima Kaira, medicini Starog Egipta, piramidama…

“Nadam se da će putopis u kojemu sam nastojao prenijeti vlastitu fascinaciju Egiptom, kao i brojna dostupna literatura koje ovdje donosim samo djelić u koji sam i sam zavirio, ponekom čitatelju biti poticaj da se jednoga dana i sam odvaži krenuti u pohod Egiptu” – poručio je na kraju Franjo Husinec.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Renata Husinec na kraju je posjetiteljima predstavila i ostale knjige i aktivnosti križevačkog Ogranka Matice hrvatske.

ji/radiokrizevci.hr