Ozren Blagec predstavio križevačku zaštićenu kulturnu baštinu

Viši kustos Gradskog muzeja Križevci, Ozren Blagec je na jučerašnjem predavanju na temu “Kulturna baština Križevaca i Hrvatske” izdvojio problem koji se odnosi na našu Koprivničko-križevačku županiju.

“Mi smo jedna od rijetkih županija koja nema svoj konzervatorski odjel (koji se obično gleda po županijama), već kada se radi na nekim objektima i spomenicima kulture, mi moramo konzultirati Bjelovarski odjel.”

Starogradska jezgra grada Križevaca je cijela pod kulturnom zaštitom. U starogradsku jezgru ubrajaju se mjesta od groblja Sv. Roka pa sve do HZZ Križevci, istočno do Ratarne i zapadno do Frankopanske ulice.

“Ukoliko želite nešto promijeniti, graditi ili urediti na građevinama u tom dijelu grada prvo ćete morati obavijestiti i pitati konzervatore u Bjelovaru za odobrenje. To je glavna čar zaštićene kulturne baštine da ne možete samostalno raspolagati.” – istaknuo je Ozren Blagec

Osim što je cijela gradska središnja jezgra zaštićena kao nepokretna kulturna baština, postoji još nekoliko objekta koji su sami za sebe dodatno zaštićeni. U zaštićenu nepokretnu kulturnu baštinu spada crkva sv. Marka Križevčanina, kanonička kurija u Ulici Franje Račkog 17, kuća Oštrić, Grkokatolička katedrala Sv. Trojice, crkva sv. Križa, crkva sv. Ane s pavlinskim samostanom, crkva sv. Florijana, crkva Majke Božje Koruške, parohijska crkva sv. Save te arheološko nalazište Karane.

Podaci o zaštićenoj nepokretnoj kulturnoj baštini mogu se pronaći na stranici Ministarstva kulture, međutim ako želite saznati koja je to pokretna i nematerijalna kulturna baština mora se slati mail.

Ozren Blagec naveo je zaštićenu pokretnu kulturnu baštinu, poput inventara crkve sv. Marije (Donja Glogovnica), crkve Marka Križevčanina, orgulje u crkvi sv. Ladislava (Mali Raven), crkvi sv. Margarete (Donji Dubovec), crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Donja Glogovnica) te orgulje u crkvi sv. Barbare. Na popisu su se pronašle inkunabule i knjige 16. i 17. st. Križevačke biskupije, zatim inventar katedrale Svete Trojice, ikonostat u crkvi sv. Velikomučenika Georgija (Vojakovac) i kamena plastika “Barbarica” (Gornja Glogovnica).

Na kraju predavanja bilo je riječi i o UNESCO-voj listi kulturne i prirodne baštine, nematerijalne baštine UNESCO-a te kandidacijskog listi.

Lh/radiokriževci