Učenik Fran Košutić sudjelovao na Dubrovnik film festivalu – film „Na gospodarstvu“ jedan je od 50 pozvanih filmova iz 19 zemalja

Kao jedan od junaka dokumentarnog filma „Na gospodarstvu“ učenik Fran Košutić iz Osnovne škole Sveti Petar Orehovec imao je priliku sudjelovati na DUFF-u, međunarodnom filmskom festivalu održanom u Dubrovniku od 13. do 16. 10. Iz više razloga bilo je to nezaboravno iskustvo.

“Zanimljive filmove koje su snimila djeca i mladi iz različitih zemalja u svijetu gledao sam u društvu svojih novih prijatelja iz Zagreba i Gline. Od 50 filmova uvrštenih na DUFF, najviše mi se svidio dokumentarni film „Libertas“. To je film  o ljubavi prekinutoj pogibijom mladića u ratu. Ustvari to je i film o besmislenosti rata, a nastao je na temelju pisama koja je mladić pisao svojoj djevojci. Taj je film je snimila Belgijanka, porijeklom iz Dubrovnika. Nisam bio jedini kome se svidio taj film. „Libartas“ je dobio nagradu publike, a nagradio ga je i stručni žiri u kategoriji dokumentarnog filma za autore u dobi od 16 -21 godina.

Grand prix, glavnu nagradu festivala stručni žiri dodijelio španjolskom filmu „Na drugom katu“.  Film je potresna priča o usamljenosti starih ljudi koji ponekad kao i glavna junakinja filma umru, a da godinama nitko ne pronađe njihov leš.

No, festival nije bio jedini razlog što je moj posjet Dubrovniku bio nezaboravno iskustvo. Prvi puta imao sam priliku letjeti avionom i bilo je to pozitivno iskustvo. Leteći među oblacima na visini od preko 7000 metara svladao sam strah od letenja. Još jedan razlog bio je sam grad Dubrovnik i njegove znamenitosti. Naime, organizatori festivala: Udruga „Luža“, Škola filma Šipan i Kinematografi  Dubrovnik, omogućili su nam  besplatne ulaznice svim gradskim znamenitostima te smo imali prilike posjetiti sve one koje smo željeli. Ne znam je li me više dojmilo hodanje po Dubrovačkim zidinama ili vožnja žičarom do Srđa.  Sa zidina koje su visoke na pojedinim mjestima čak 22 metra, puca pogled na Stari grad, a sa 416 metara visokog Srđa i do susjedne Crne Gore. 

Poslužilo nas je i vrijeme te smo uživali u šetnjama Stradunom, najljepšom i najpoznatijom ulicom Dubrovnika, u  posjeti Kneževoj palači, Domu Marina Držića i drugim  znamenitosti ovog krasnog grada. Neke dijelove Starog grada upoznali smo i kroz igru lov na blago koja je započela u staroj gradskoj luci, a završila ispod tvrđave Lovrijenac gdje smo pronašli posljednju kuvertu s uputama za igrače.

I još jedna od nezaboravnih stvari bio je boravak u doista prekrasnom Studentskom domu. U domu izgrađenom prije 3 godine, sobe i svi drugi prostori su veliki i lijepo uređeni te  preporučam budućim studentima da razmisle o studiranju u Dubrovniku”. /Fran Košutić, 8.b; foto: S. L./