HCK i HUP pokrenuli humanitarnu akciju “Obitelj za obitelj”

Hrvatski Crveni križ (HCK) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokrenuli su humanitarnu akciju pod nazivom „Obitelj za obitelj“. U sklopu humanitarne akcije prikupljaju se novčane donacije od članova HUP-a u minimalnom iznosu od 2000 kuna, a od prikupljenih sredstava nabavljaju se drva za ogrjev i prehrambene namirnice za starije osobe koje si to same ne mogu priuštiti.

„Društva Crvenoga križa koja su svakodnevno u kontaktu s ljudima diljem Hrvatske, napravila su  procjenu potreba korisnika na terenu i identificirali kućanstva koja su u najtežoj situaciji. Takvih je kućanstava gotovo 2.000 što pokazuje da su potrebe iznimno velike“, istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik HCK-a .
Cilj akcije je osigurati pomoć za najmanje 500 socijalno najugroženijih kućanstava u kojima žive osobe u dobi od 65 i više godina, a riječ je uglavnom o samačkim ili dvočlanim kućanstvima koja imaju potrebu za drvima za ogrjev i paketima hrane.

“Val poskupljenja povećao je broj kućanstava koja su u riziku od ekonomskog siromaštva i zato nam je izuzetna čast što je Hrvatska udruga poslodavaca dala podršku Hrvatskom Crvenom križu u provedbi ove humanitarne akcije. Nastojimo potaknuti naše članove da kroz ovu akciju ponudimo najbolje što možemo i dajemo sve od sebe da pomognemo tim ljudima. Danas smo i pokazali da kada se jasno definira cilj, provedba je efikasnija,” istaknula je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

U Hrvatskoj se velik broj osoba starije životne dobi suočava sa životnim standardom znatno nižim ispod društvenog prosjeka, a što vrlo često prati i socijalna isključenost. Društvene promjene dovele su do drastičnih promjena obiteljske strukture i njezinih uloga. Urbanizacija, migracija mladih ljudi u gradove u potrazi za radnim mjestom, smanjenje obitelji, sve više radno aktivnih žena, ujedno znači smanjenje članova obitelji koji su u mogućnosti brinuti se za starije osobe.

Humanitarna akcija „Obitelj za obitelj“ provodi se na području cijele Republike Hrvatske, a članovi HUP-a imaju prilike sudjelovati ne samo u prikupljanju sredstava nego i u podjeli pomoći osobama u potrebi. Usto, akcija ima i svojevrsni personalizirani pristup s obzirom na to da donatori mogu predložiti općinu, grad ili županiju prema kojoj žele usmjeriti pomoć. Hrvatski Crveni križ i Hrvatska udruga poslodavaca pozivaju sve članove HUP-a da pruže podršku ovoj akciji uplatom na račun u Zagrebačkoj banci: IBAN: HR0223600001503153268

HCK