Udruga HERA održala akciju Ni jedna žrtva više ni jedna žena manje

U utorak 06.12. udruga HERA Križevci u suradnji sa Udrugom Iris održala je javnu akciju u Bjelovaru te se priključila akcijama Ženske mreže Hrvatske  u organizaciji javne akcije „Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje“ . Akcije su se odvijale u 11 gradova u Hrvatskoj u sklopu globalne kampanje  za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida.

U 2022. godini u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena. Hrvatska je u samom vrhu, među tri najgore  zemlje u Europskoj uniji po broju femicida.

Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

Istraživanja EU instituta za rodnu ravnopravnost pokazala su da upravo niža stopa integracije tj. primjene načela ravnopravnosti spolova u društvu dovodi do veće stope femicida, što se može direktno povezati s činjenicom da Hrvatskoj nedostaju glavne strategije za ravnopravnost spolova i nasilje nad ženama.

Sve ovo pokazuje da Vladu i političku elitu u Hrvatskoj ubojstva žena iskreno ne zabrinjavaju niti postoji ozbiljna briga za žene koje su preživjele neki od oblika obiteljskog i /ili partnerskog nasilja.

Cilj javne akcije bio je  upozoriti na porast broja ubojstava žena i ravnodušnost vlasti prema toj temi. Također javnim akcijama odaslani su zahtjevi Ženske  mreža Hrvatske u svrhu sveubohvatne uspostave zaštite žena žrtava nasilja:

1.    hitno donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu;

2.    tretiranje femicida kao zasebnog specifičnog kaznenog djela;

3.    izmjene zakonodavstva koje će omogućiti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo kroz kaznenu sferu.