U tijeku isplata prvih 33 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima za štete od suše

Isplatit će se prvih 33 milijuna kuna u okviru Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje štete od suše, a riječ je o potpori koja se odnosi na štetu na prinosima kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća u 2022. godini. Ukupna vrijednost Programa iznosi 100 milijuna kuna, a preostali iznos korisnicima potpore bit će isplaćen u 2023. godini, po provedenoj konačnoj obradi podataka iz Registra šteta od prirodnih nepogoda.    

Naime, u 2022. godini u Hrvatskoj je čak 17 županija proglasilo prirodnu nepogodu suša za područja ukupno 281 jedinice lokalne samouprave. Potpora u okviru Programa omogućit će ublažavanje posljedica štete uzrokovane sušom poljoprivrednim proizvođačima sa štetom prijavljenom u Registar šteta od prirodnih nepogoda za štetu od prirodne nepogode suša u 2022. godini na 60 % i više prinosa kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća, a provodi se kroz mjeru izravne financijske potpore u obliku naknade proizvođačima.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a imaju štetu od prirodne nepogode suša u 2022. godini prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu navedenih kultura te nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode suša za koji su prijavili štetu.

(Ministarstvopoljoprivrede)