Andrea Guzalić, Željka Hrg Senić i Vedrana Palić sudjelovale na međunarodnoj konferenciji

Dvodnevna konferencija „SKRB2023 – Razvoj usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju i njihove obitelji“, okupila je u Termama Tuhelj više od 350 stručnjaka, donositelje odluka te istaknute nacionalne i inozemne izlagače koji su razmjenom informacija, znanja i iskustava doprinijeli unapređenju usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju i njihove obitelji u Republici Hrvatskoj.

U svrhu jačanja participacije djece i mladih koji borave u odgojnim ustanovama u procesima donošenja odluka i poboljšanja sustava skrbi, konferencija je po prvi put uključila sadržaje i radionice za djecu i mlade – korisnike i korisnice odgojnih ustanova/zavoda.

Uz provedenu edukaciju više od 300 stručnjaka, kreiran je i novi instrument za procjenu djece i mladih s problemima u ponašanju te je osnovan Savjetodavni odbor Programa ISKORAK koji okuplja stručnjake iz različitih ministarstava, institucija te strukovnih udruga, kao i mlade iz odgojnih ustanova i organiziranog stanovanja u području socijalne skrbi i pravosuđa.

Ciljevi i aktivnosti Programa ISKORAK upotpunjuju i nadovezuju se na nastojanja Vlade Republike Hrvatske usmjerena daljnjem unapređenju usluga u sustavu socijalne skrbi i pravosuđa te predstavljaju dodatni doprinos procesima prevencije institucionalizacije, deinstitucionalizacije i transformacije ustanova, u ovom slučaju – onih za djecu i mlade s problemima u ponašanju.

„Kroz ovaj projekt detaljno smo analizirali stanje i potrebe ustanova, razvili novi instrument za procjenu problema u ponašanju djece i educirali stručnjake. Sigurni smo da ćemo time unaprijediti zaštitu djece i mladih s problemima u ponašanju i razviti široki spektar tretmanskih intervencija i programa koji će odgovoriti na specifične potrebe i rizike u odrastanju ove skupine mladih. Ovo je jedan od mnogih projekata koje uspješno provodimo s UNICEF-om i nastavak je uspješne suradnje u pomoći ranjivim skupinama našega društva.“ naglasila je državna tajnica Marija Pletikosa.

Konferencija se održala u okviru suradnje Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva pravosuđa i uprave te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – suradnika Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provedbi programa ISKORAK, pokrenutog 2021. godine i usmjerenog unapređenju procjene i intervencija za djecu i mlade s problemima u ponašanju u sustavu socijalne skrbi i pravosuđa, uz organizacijsku podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje.

Križevačke odgajateljice, Andrea Guzalić, Željka Hrg Senić i Vedrana Palić, iz Dječjeg doma sv. Marko Križevčanin također su sudjelovale na ovoj međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji.