Dobrovoljno vatrogasno društvo Srednji Dubovec održalo godišnju skupštinu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Srednji Dubovec, u subotu je u svom vatrogasnom domu održalo godišnju skupštinu.

Skupštini su prisustvovali gradonačelnik Mario Rajn, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Miroslav Petračija, u ime Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice zapovjednik Mario Martinčević, zamjenik zapovjednika odreda Raven Vlado Pavljak, tajnik AMK Križevci i županijski vijećnik Stjepan Peršin, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Ivan Mužić, velečasni Zvonimir Rogina, počasni članovi društva Branko Hrg i Ivan Vuk te predstavnici DVD-ova Raven, Lemeš, Bojnikovec, Stara Ves, Špiranec, Novaki Ravenski, Gregurovec, Kapela Ravenska i Gornji Cubinec.

Skupštinu je svečano otvorio predsjednik DVD-a Zdravko Zajec, dok je skupštinom predsjedavao voditelj radnog voditeljstva Željko Rusan, a u radu su mu pomagale Dijana Širjan, Veronika Zajec i Anita Đurec. Usvojeno je izvješće o radu, financijski plan i izvješće Nadzornog odbora za prošlu godinu te plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Tajnica Anita Đurec podnijela je izvješće o radu u prošloj godini te istaknula kako je Društvo osnovano 26. svibnja 1935. godine.

– Društvo danas broji ukupno 80 članova. Imamo dva vatrogasna časnika prve klase, 20 dočasnika prve klase, tri dočasnika, 39 vatrogasaca i tri interventna vatrogasca. Tijekom protekle godine zabilježen je jedan požar otvorenog prostora niskog raslinja i tri tehničke intervencije uklanjanja drveća s ceste. U žetvenoj sezoni organizirano je pasivno dežurstvo. Tri naša interventna člana uvijek su spremna odazvati se na intervenciju. Naš zapovjednik Željko Rusan odradio je dvije dislokacije. Prošle godine smo sudjelovali na gradskom natjecanju u Poljani Križevačkoj s dvije desetine, ženska A desetina osvojila je treće mjesto, dok je muška A desetina osvojila šesto mjesto. Zbog radova na crkvi, mise se održavaju u vatrogasnom domu. Godina je bila uspješna, a nadamo se da će iduća biti još uspješnija – rekla je Đurec.

Predsjednik DVD-a Zdravko Zajec predstavio je plan rada za iduću godinu:

– Obavljati preventivu, pasivno dežurstvo za žetvu, surađivati s Vatrogasnom zajednicom Grada Križevaca, surađivati s Gradom Križevcima i Mjesnim odborom, sudjelovati na odredskim i gradskim natjecanjima, nabaviti potrebnu opremu, uređivati dom i okoliš, urediti igralište, napraviti rekonstrukciju sale doma te nabaviti svečane odore.

Što se tiče rekonstrukcije sale, u planu je spuštanje stropa, uređenje bine i nove električne instalacije. Radovi će koštati oko 10 tisuća eura.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Miroslav Petračija je istaknuo da zajednica broji 35 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

– Imamo 33 aktivna društva. Prošle godine smo počeli provoditi novi program u suradnji sa Gradom. Radi se o programu odlaska djece u križevačko odmaralište na Pag. Prošle godine smo odveli četiri desetine, ove godine planiramo isto toliko. To su DVD Križevci, Poljana Križevačka, Kloštar i Majurec. Vatrogasna zajednica i Grad financiraju 8 dana na Pagu i radi se o jednoj desetini iz svakog DVD-a. Vatrogasna zajednica je prošle godine organizirala nabavu opreme vrijedne 250 tisuća kuna – rekao je Petračija.

Tajnik AMK Križevci i županijski vijećnik Stjepan Peršin rekao je kako Srednji Dubovec može biti uzor.

– Nije jednostavno imati člana u tijelima vatrogastva, a upravo je to uspjelo vašem članu Željku Rusanu. On to nije zaslužio tek tako, već je to rezultat rada jednog društva. Drago mi je da surađujemo prekrasno s vama, pamtimo blagoslov motociklista i biciklista. Imate jednu dušu i nastojte to zadržati. Prenosim pozdrave i u ime župana Darka Korena. Županija vodi brigu o vatrogastvu i sigurno je da su vrata Županije, kao i Grada, otvorena za sve dobre ideje – rekao je Peršin.

Gradonačelnik Mario Rajn rekao je kako DVD može računati na suradnju s Gradom:

– Što se tiče renovacije doma, nadamo se da ćemo tome pristupiti čim završimo s obnovom crkve. Podrška neće izostati što se tiče doma. Moram spomenuti energiju i ljepotu ove zajednice te čast koju vi dajete vatrogastvu jer vas se može vidjeti na svakoj obljetnici. Tradicionalne vrijednosti koje njegujete u cijelom ovom kraju i spremnost da izađete ususret su znak snage zajednice i spremnosti da se u svakom trenutku nosite sa onim što život nosi. Potresi su nas naravno sve zatekli, ali vi kao odgovorna zajednica ste se itekako organizirali i na tome vam čestitam. Veselim se vašoj 90. obljetnici koju ćemo zajedno proslaviti – rekao je Rajn.

Na kraju skupštine, Antonija Pukec dobila je priznanje za 20 godina sudjelovanja u radu DVD-a.