Tanja Baran i Danijela Zagorec, predsjednica i tajnica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“, dobitnice plakete i priznanja Grada Križevaca

Na proslavi Dana grada Križevaca u ponedjeljak 24. travnja 2023. križevački gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik križevačkoga Gradskog vijeća Igor Frbežar uručili su plaketu Grada Križevaca predsjednici Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. sc. Tanji Baran. Priznanje je uručeno i tajnici Udruge Danijeli Zagorec, prof.
Tanja Baran plaketu je primila zbog tri kapitalne knjige posvećene Križevcima koje je napisala i/ili uredila protekle godine: „Usmena književnosti križevačkoga kraja“, „Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo“ te „Križevački štatuti – vinsko-pajdaške regule“ s „Hižnim protokolom“ i „Pajdaškom legitimacijom“. Nagradu je Tanja Baran primila i za promicanje hrvatske kršćanske kulture kroz programe Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ i za promicanje Križevaca kao grada hrvatske vinske kulture kroz djelovanje Društva “Križevački štatuti“. Danijela Zagorec priznanje je primila za svoju zbirku poezije „Ne tražim razloge“ te za višegodišnje uspjehe kao profesorice hrvatskoga jezika i književnosti te u radu Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“, kao i Matice hrvatske u Križevcima.
Na 771. rođendanu staroga kraljevskog grada podno Kalnika sudjelovao je predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik premijera Andreja Plenkovića koprivničko-križevački župan Darko Koren, križevački grkokatolički biskup mons. Milan Stipić, izaslanik bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka križevački župnik preč. Stjepan Soviček te više drugih istaknutih predstavnika iz hrvatskoga društveno-političkog, gospodarskog, znanstveno-obrazovnog, kulturnog i vjerskog života.
Kako je Tanji Baran dodijeljena najvrednija nagrada, izrekla je u ime svih nagrađenih riječi zahvale te zajedno s gradonačelnikom Marijem Rajnom uručila novo izdanje „Križevačkih štatuta“ kojem je urednica predsjedniku Milanoviću. Tom je prilikom istaknula da su nagrade istovremeno čast i obveza za budućnost te da Križevci u svojem imenu nose križ koji upućuje na bogatu duhovnu baštinu grada. Najpoznatiji Križevčanin treći hrvatski svetac Marko u imenu je ponio naziv Križevčanin, a i najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule imenovane su spomenom križa kao „Križevački štatuti“. „Križevci kao hrvatski Lurd i Križevci kao grad hrvatske vinske kulture sadržaj su križevačke budućnosti što su nam u nasljeđe ostavili naši stari. O Križevcima se po sv. Marku Križevčaninu i Štatutima u hrvatskoj javnosti ionako najviše zna“, zaključila je u zahvali Tanja Baran. U neformalnom dijelu programa predsjednica Baran izrekla je svima okupljenima zdravicu po „Križevačkim štatutima“.
Prijedlog za gradske nagrade predsjednici i tajnici Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ križevačkom su Gradskom vijeću uputili križevački gradonačelnik Mario Rajn, križevački grkokatolički biskup mons. Milan Stipić, križevački župnici preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka, predsjednica Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec, predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ Siniša Katavić te dopredsjednik Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Željko Štubelj.

Dodjelu plakate i priznanja pratilo je sljedeće obrazloženje:

Tanja Baran urednica je Radio Sljemena HRT-a i naslovna docentica na Odsjeku za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Već 15 godina u Križevcima uspješno vodi Udrugu za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ s kojom je izbrendirala tri manifestacije iz kršćanske kulture na nacionalnu razinu: Dane hrvatskih svetaca i blaženika, „Književni Kranjčić“ i „Dječji Kranjčić“. Svake godine ove manifestacije okupljaju sudionike iz brojnih gradova diljem Lijepe Naše. Počasna je predsjednica Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ koje se okupilo upravo po njenoj inicijativi i sa željom obnove i promocije ove zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Sa željom brendiranja Križevaca kao grada hrvatske vinske kulture prije dvije godine osmislila je Nacionalni natječaj za hrvatsku vinsku fotografiju na koji se svakim natječajem javlja sve više profesionalnih fotografa i amatera iz cijele Hrvatske s tematikom vinarstva, vinogradarstva i podrumarstva.
Posebno važna bila je prošla godina kada je objavila tri kapitalna izdanja posvećena Križevcima:
„Usmenu književnost križevačkoga kraja“, u kojoj je analizirala i vrednovala sačuvano usmenoknjiževno nasljeđe na cjelokupnom križevačkom prostoru;
kapitalnu monografiju „Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo“ u kojoj se na više od 600 stranica treći hrvatski svetac tematizira s više aspekata;
i novo moderno dizajnirano izdanje „Križevačkih štatuta“ s pripadajućim „Hižnim protokolom“ i „Pajdaškom legitimacijom“.
Svojim mnogobrojnim javnim nastupima Tanja Baran već dugi niz godina neumorno prezentira bogatu baštinu svoga rodnoga križevačkog kraja.
 
Danijela Zagorec istaknuta je odgojno obrazovna djelatnica koja već dugi niz godina radi u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci kao profesorica hrvatskoga jezika. Redovito s učenicima sudjeluje na državnim literarnim natječajima, natjecanjima, na smotri Lidrano, kao i u brojnim školskim projektima i aktivnostima. Autorica je dopunskih nastavnih sredstava, moderira književne susrete i kulturne večeri, piše poeziju, a prošle je godine izdala prvu zbirku poezije pod naslovom „Ne tražim razloge“. Dugogodišnja je članica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, kao i članica križevačkog ogranka Matice hrvatske gdje je 2016. Bila je jedna od organizatorica akcije traženja starih knjiga u križevačkim obiteljskim knjižnicama koja je okrunjena izložbom „Križevačko knjižno blago – Iz obiteljskih knjižnica“.