U Križevcima održana skupština najstarijeg vatrogasnog društva u Koprivničko-križevačkoj županiji

Dobrovoljno vatrogasno društvo Križevci, u subotu je održalo 149. godišnju skupštinu. Predsjednica Društva Natalija Radotović Maksić uvodno je pozdravila brojne goste, a skupštini su nazočili zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habjan, zapovjednik JVP Križevci i zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Mario Martinčević, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Križevaca Miroslav Petračija.

Skupštini je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško te članovi prijateljskih društava iz slovenskog Šempetra, Paga, Majurca, Đurđica, Erdovca, Svetog Ivana Žabna, Cubinca i Svetog Petra Orehovca, predsjednik i tajnik AMK-a Križevci Stjepan Krmpotić i Stjepan Peršin.

Radno voditeljstvo radilo je u sastavu Darinka Šimunčić, Nikolina Zagorec i Jelena Koprić.

Na skupštini je istaknuto kako je po rvi puta u Koprivničko-križevačkoj županiji održan prijem za žene u vatrogastvu. Ženska B ekipa sudjelovala je na kalničkom vatrogasnom kupu i vatrogasnom turniru u Gregurovcu osvojivši prva mjesta. DVD Križevci i prošle je godine organizirao Mamorijalni turnir Valentina Sokač, a Društvo je sudjelovalo i na gradskom najecanju u Poljani Križevačkoj gdje je muška mladež osvojila treće mjesto, a žene B prvo mjesto. Sva izvješća i plan rada za 2023. godinu usvojeni su jednoglasno.

Uručene su i spomenice vatrogascima. Za deset godina dodijeljena je spomenica Milici Lepčić, Tamari Jakopic, Luciji Denžić, Ani Horvat, Marku Kadoviću, Luki Šafranu i Domagoju Frtaliću. Za dva desetljeća rada spomenica je otišla u ruke Luke Matosovića, a za tri desetljeća rada Nataliji Radotović-Maksić i Jurici Smiljanu. Za četiri desetljeća rada vatrogasnu spomenicu primili su Ivan Pečarić i Nevenka Čakija, a za 50 godina Miroslav Žganec i Ivan Sinjeri.

Pozdravne riječi uputio je u ime AMK-a Križevci Stjepan Krmpotić te predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Mario Martinčević uputio je pozdrave u ime svih djelatnika JVP Križevci i zahvalio DVD-u Križevci. -JVP Križevci se treba zbog nove tehnike proširiti, a sad dio opreme držimo u prostorima DVD-a Križevci. Društvo nam je ustupilo česticu za pravo gradnje na pedeset godina i radimo projekt kako bi svoj prostor proširili – rekao je Martinčević i napomenuo kako će se kod vatrogasnog doma za Uskrs upaliti vuzmica.

-DVD Križevci je najstarije Društvo na području Koprivničko-križevačke županije i vjerujem da će se i ostale desetine uključiti u vatrogasna natjecanja. Jedna desetina djece će ići u gradsko odmaralište u Pag, osmislili smo program kako bi se djeca motivirala za vatrogastvo – poručio je zapovjednik.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan uputio je pozdrave i u ime županijskog predsjednika Darka Palaša i glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. Habijan se prisjetio aktivnosti vatrogasaca tijekom dislokacija na moru i tijekom potresa. -Aktivni ste bili oko osposobljavanja i 34 vatrogasca su osposobljena na križevačkom području i 37 u koprivničkom. Uskoro će biti i na đurđevačkom području. U narednih osam godina trebali bi dobiti 35 velikih vatrogasnih vozila – istaknuo je Habijan i čestitao na radu najstarijem Društvu u Podravini i Prigorju.

Zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško čestitao je nagrađenima i istaknuo kako je suradnja Grada i DVD-a na zavidnoj razini. -Prošle godine je bilo puno planova, krenula je i energetska obnova prostorija DVD-a i Crvenog križa. Iduće godine je 150. godišnjica, a moram spomneuti da smo prijavili i staru zgradu DVD-a. Očekujemo pozitivne rezultate i vidimo se na vuzmici – poručio je Šaško.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je kako je i sam član DVD-a Križevci. -Ova 149. obljetnica ukazuje da će sljedeća biti još posebnija. Vatrogastvo je sastavnica života hrvatskog čovjeka, a u ovvm dijelu Hrvatske je to posebno izraženo pa smo najvatrogasnija županija u Hrvatskoj, kao što su i Križevci jedan od najvatrogasnijih gradova. Puno ulažemo u vatrogastvo, više nego što nas na to Zakon obavezuje, ali svaka kuna je tu ispravno uložena. Imali smo požare, poplave, potrese, migrantsku krizu i tu je vidljivo da su žurne službe i vatrogastvo izuzetno bitni u svakoj zajednici – zaključio je župan istaknuvši kako Koprivničko-križevačka županija ima 142 vatrogasna društva.