U Križevcima otvorena izložba na kojoj možete vidjeti 500 ukrašenih pisanica

U prostorijama Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva Lipa u Križevcima, u nedjelju je otvorena izložba pisanica.

Izložba pisanica bit će otvorena od 02. – 07. travnja 2023. godine od 16 do 19 sati. Predsjednica Danijela Švagelj uputila je pozdrave svima koji su došli na 21. izložbu domaćih i europskih pisanica te zahvalila udrugama, vrtićima i školama. -Moram spomenuti dvije osobe, a to su Jasenka Harča i Đurđica Balog čiju retrospektivu imamo priliku ovdje vidjeti. Na izložbi je više od 500 pisanica od 26 izlagača i europske pisanice iz 16 zemalja – poručila je predsjednica.

Nikolina Hrg je kazala kako je Uskrs najveći kršćanski blagdan. -Intenzivne pripreme počinju na Cvjetnicu i traju cijeli Veliki tjedan. Među najpoznatijim običaijima je ukrašavanje pisanica, jaje je simbol novog života, a ukrašavanje je duboko ukorijenjeno u našoj tradiciji – kazala je i pobrojala tehnike ukrašavanja pisanica.

-Danas nas preplavljuju pisanice u trgovačkim centrima, ali ručno rađene pisanice imaju posebnu vrijednost. Ovdje možemo vidjeti susret tradicije i suvremenosti. Radimo pisanice i modernim tehnikama, ali ipak su pisanice nadahnute tradicijom – zaključila je.

Križevački vladika Milan Stipić otvorio je izložbu.