Dani hrvatskih svetaca i blaženika – od 25. do 28. svibnja 2023. u Križevcima

U Križevcima će od četvrtka 25. do nedjelje 28. svibnja 2023. biti održani 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani sv. Marko Križevčanin, bl. Augustin Kažotić, bl. Ivan Merz i sv. Leopold Bogdan Mandić.

Kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, premijerne izvedbe dramsko-scenske igre, okrugloga stola, projekcije dokumentarnoga filma i glazbenih sadržaja. Manifestacija će započeti u četvrtak 25. svibnja u 18.30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka. Taj je prvi dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast izvesti sestre milosrdnice provincije

Navještenja Gospodinova iz Splita, uz voditeljicu provincijalnu poglavaricu s. Mariju Andrijanu Mirčetu. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa Karlovac, a pjevat će Zbor župe sv. Ane Križevci. Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba akrilika na platnu s portretima hrvatskih svetaca i blaženika splitske akademske slikarice s. Zdravke Milić. U svečanosti otvorenja sudjelovat će ravnateljica Gradskoga muzeja u Križevcima Tea Hatadi, rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml., koje i organizira izložbu, zatim likovni kritičar Stanko Špoljarić te autorica.

U glazbenom programu nastupit će sopranistica Dunja Rebić. Izložbu, koja ostaje otvorena do 7. lipnja, otvorit će bjelovarsko- križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Moderatorica je Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Drugi dan manifestacije, petak 26. svibnja, bit će u čast najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, uz 700 godina Kažotićeve smrti.
Molitveni, književni i glazbeni program u 18.30 sati u crkvi sv. Ane izvest će Kažotićev potomak fr. Ante Kazoti, starješina dominikanskoga samostana u Starom Gradu na Hvaru uz pjesmu Zbora „Hrid“ župe Kraljice svete krunice iz Zagreba. Nakon toga će u 19.00 sati misno slavlje predvoditi apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić. Pjevat će zbor „Hrid“. Od 20.00 sati premijerno će biti izvedena dramsko-scenska igra posvećena slavljenom blaženiku „Augustin“ Glumačke družine „Ozana“ iz Visokog kraj Novoga Marofa. Voditelj je Tibor Martan.

Trećega dana, u subotu 27. svibnja, program će biti posvećen bl. Ivanu Merzu, uz 20 godina Merzove beatifikacije. Pretprogram će u crkvi sv. Ane od 18.30 sati izvesti Domagoj i Krešimir Jakumetović iz Osijeka, autori knjige „Apostol Kristov“. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi postulator kauze za Merzovo proglašenje svetim o. Božidar Nagy. Uslijedit će okrugli stol „Svetost ivjernici laici“. Sudjelovat će slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, teolog i filozof prof. dr.. Ivo Džinić te postulator o. Božidar Nagy. Moderirat će novinar Glasa Koncila Ivan Tašev.

Posljednjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 28. svibnja, program će biti posvećen sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, uz 40 godina Mandićeve kanonizacije. Molitveni, književni i glazbeni program njemu u čast od 18.30 će sati u crkvi sv. Ane izvesti članovi Samostana sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Gornje Dubrave u Zagrebu. Misu će u 19.00 sati slaviti provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Juro Šimić, a propovijedat će fra Jure Šarčević. Pjevat će klapa „Janjevo“. Nakon mise bit će prikazan dokumentarni film „Tijelo sv. Leopolda u Zagrebu“ u produkciji Laudato televizije. Dane hrvatskih svetaca i blaženika, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, portala prigorski.hr, Hrvatske katoličke mreže, Radio Marije i Glasa Koncila, u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih
Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suradnici su Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac i Gradski muzej Križevci.

Cjelokupan će se program u sve dane moći pratiti uživo preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.

dani svetaca

Detaljnije se o programu može doznati na mrežnim stranicama: www.kranjcic.hr i www.sveci.kranjcic.hr ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 204 182.