Muzej Grada Đurđevca izložbama i koncertom obilježio Međunarodni dan muzeja

Uz veliku posjećenost i čestitke na uspješnoj organizaciji Muzej Grada Đurđevca obilježio je Međunarodni Dan muzeja izložbama i koncertom upriličenim za taj dan.

Tako su već od jutarnjih sati muzejsko-galerijski prostori bili ispunjeni grupnim dolascima najmlađih posjetitelja i pojedinačnim dolascima.

Uoči koncerta obratila se ispred ustanove Edita Janković Hapavel, osvrnuvši se na značaj međunarodnog dana muzeja, istaknuvši teme ukazane od Međunarodnog savjeta za muzeje ICOM-a sa sjedištem u Parizu, a koje se odnose na tri izdvojene problematike suvremenog života navedene u UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Prva se odnosi na očuvanje globalnoga zdravlja. Druga tema tiče se važnosti poduzimanja hitnih mjera za borbu protiv poremećaja klime. Treća izdvojena tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja usmjerena je zaštitu, obnovu i promicanje održive uporabe kopnenih ekosustava.

U 21. stoljeću muzeji, uz temeljne obveze, dobivaju i druge uloge. Oni postaju kulturna središta gdje se organiziraju inspirativna događanja zanimljiva širem krugu korisnika različitih dobnih skupina.

U tom smjeru đurđevački muzej kontinuirano inicira mlade kroz programe, radionice, izložbe. Usmjeren je i na suradnje s obrazovnim institucijama, s udrugama kroz različite vidove aktivnosti, kretanja, upoznavanja s baštinom.

Nastavljajući upravo na tragu internacionalnosti i upoznavanja s kulturama i sadržajima drugih sredina, te umjetnošću, Muzej Grada Đurđevca otvorio je vrata i inozemnoj izložbi francuskog slikara i grafičara Henrija de Toulousea de Lautreca (1864-1901.) , začetnika ilustriranog plakata čiji opus ima likovnu i povijesnu vrijednost.

Uz ovu inozemnu izložbu posjetitelji su mogli razgledati Interpretacijski centar Picokijade, te aktualnu izložbu Boje u pokretu Andreje Živko.

I za kraj večeri Muzej je uz potporu Ministarstva kulture i medija ugostio renomirane glazbenike Riječkog Klavirskog trija – pijanista i skladatelja Filipa Faka, violinista Krunoslava Marića i violončelista Vida Veljaka.