U Koprivnici se održava VI. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije

U dvorani Domoljub u Koprivnici, u petak je otvoren dvodnevni VI. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije na temu “Digitalizacija, standardizacija – važni prediktori u zdravstvenoj zaštiti”. Kongres organizira Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica te medicinske sestre i primalje svih zdravstvenih ustanova na području županije, uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije.

Svečanom otvorenju prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić sa suradnicima, izaslanica Predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara Katarina Dugina, predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Željka Vondraček, predsjednica koprivničke Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Elizabeta Horvatić, predsjednica Podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Marina Friščić, povjerenica sindikata medicinskih sestara i tehničara Podružnice Koprivnica Ljiljana Sambol, ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih i drugih ustanova te ostali uzvanici, kao i gosti iz Mađarske, Slovenije i Italije.

Predsjednica Kongresa, magistra sestrinstva, glavna sestra koprivničke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić izrazila je zadovoljstvo što su se ponovno na jednom mjestu okupile medicinske sestre i tehničari iz svih zdravstvenih ustanova na području županije te je zahvalila svima uključenima u organizaciju, a posebno koprivničkoj bolnici, Županiji i Gradu Koprivnici.

quote desni 3„Umjetna inteligencija i robotika danas su prisutni u svim znanostima pa tako i u medicini, a kada govorimo o sestrinskoj profesiji važno je od početka pa do implemetacije novih tehnologija uključiti korisnike sustava i razumijevanje potreba i podatka. Zdravstveni radnici stalno su u potrazi za novim i boljim načinima dijagnosticiranja i liječenja, kao i indikatorima za mjerenje i praćenje zdravstvenih ishoda te digitalizaciju vide kao priliku koju treba iskoristiti, ali u mjeri koja neće naštetiti. U deklaraciji o eZdravlju piše i važno je naglasiti – ne činite ništa za nas, a da nas pitate što zapravo trebamo. Digitalizacija je realnost, no zbog nje se javlja potreba za novim rješenjima u procesu rada i upravljanja, koristeći inteligentne alate i nadam se da će cijeli proces doprinijeti boljoj zdravstvenoj skrbi“, istaknula je predsjednica Kongresa Evačić.

Župan je također zahvalio svima uključenima u organizaciju ovog Kongresa koji će omogućiti razmjenu iskustava, nova prijateljstva te usvajanje novih saznanja, ujedno čestitavši Međunarodni dan sestrinstva.

quote desni 3„Potrebno je reći kako je poziv medicinske sestre od neprocjenjive važnosti za zdravstveni sustav i svi se moramo zamisliti koliko ste puta svjedočili raznim ljudskim sudbinama i koliko ste uložili emocija i stručnosti u spašavanje života. Ono što mi možemo učiniti za vas je da vam osiguramo adekvatne uvjete za rad ulaganjem u infrastrukturu i obrazovanjem kadrova, kako bismo vam olakšali posao. Vjerujem da smo u tome uspješni zahvaljujući svima vama i tu smo da zajednički pokušamo unaprijediti zdravstveni sustav na dobrobit naših građana. Važno je naglasiti kako u cijeloj priči, bez obzira na materijalna ulaganja, ključnu ulogu imaju ljudi i činjenica je da moramo uložiti sve napore da motiviramo mlade da ostanu ovdje živjeti i raditi, što i nastojimo kroz razne mjere. Hvala vam na svemu, a riječi ne mogu dovoljno izraziti naše poštovanje i zahvalnost na svemu što činite za naše zdravlje“, poručio je župan.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku te istaknuo:

quote desni 3„Naše misli nikad ne odlaze od realiteta naših radnih mjesta i činimo sve što je u našoj moći kako bi se unaprijedio zdravstveni sustav i poboljšala skrb o pacijentima kao fokusu našeg djelovanja. Važno je spomenuti kako su u proteklih šest godina medicinske sestre i tehničari, uz redovnu satnicu, ostvarili i 100 tisuća prekovremenih sati, što govori o osobnom angažmanu svakog od njih koji su ključna sastavnica zdravstvenog sustava. Unatoč činjenici velikog nedostatka medicinskih djelatnika na tržištu rada, koprivnička bolnica već šest godina bilježi porast sestara i tehničara, a treba istaknuti i njihovo iznimno aktivno sudjelovanje u nacionalnim i međunarodnim edukacijama. Sve je rezultat naše suradnje, timskog rada i predanosti našoj profesiji. Želim vam uspješno sudjelovanje u Kongresu te vam čestitam Međunarodni dan sestrinstva uz riječi Florence Nightingale – nemojte nikad postati zadovoljni sobom i svojim rezultatima, neka plamen sestrinstva uvijek tinja u vašim srcima, u spomen na sve žrtve i bolesnike.“

Prigodnim govorima obratili su se i ostali gosti, a svečanost su u glazbenom dijelu uveličale članice zbora medicinskih sestara koprivničke bolnice Lucerna koje su izvele nekoliko skladbi u pratnji Josipa Pankarića.

Program VI. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije nastavlja se sutra, a sudionici će imati priliku slušati edukativna predavanja stručnjaka iz zdravstvenog sektora.