U Križevcima će se svečano proslaviti naslovna svetkovina i Dan Grkokatoličke katedrale Presvete Trojice

U ponedjeljak, 29. svibnja 2023., kada grkokatolička Crkva slavi svetkovinu Presvete Trojice, svečano će se proslaviti naslovna svetkovina i Dan Grkokatoličke katedrale Presvete Trojice u Križevcima.

Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u 19 sati služit će križevački biskup vladika Milan Stipić, a propovijedat će porečko-pulski biskup mons. Ivan Štironja. Na liturgiji će pjevati Zbor katedrale pod ravnanjem Martina Pleše.

Grkokatolička katedrala Presvete Trojice i biskupska rezidencija u Križevcima nastali su na temeljima augustinskog, a kasnije franjevačkog samostana. Križevci su kao sjedište biskupije dodijeljeni grkokatolicima od carice Marije Terezije i pape Pia VI. još 1777. godine, ali se barokna arhitektura crkve tek od 1801. postepeno prilagođava potrebama istočne liturgije.

Svoj vanjski i unutarnji izgled crkva mijenja 1895.-1897. godine, dobivajući stilske karakteristike neogotike prema zamislima poznatog arhitekta Hermana Bolléa koji je preuredio i zagrebačku katedralu. Cijeli je kompleks visoke spomeničke vrijednosti. Osobito je vrijedan ikonostas sa slikama velikih hrvatskih umjetnika Ivana Tišova, Bele Čikoša Sesije, Celestina Medovića i Ferde Kovačevića.

Pratite nas na društvenim mrežama!