Visoko gospodarsko učilište u Križevcima dobilo vrijednu donaciju

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima dobilo je danas donaciju Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u znanstveno-istraživačke i obrazovne svrhe. Radi se o predmetima i opremi koji su bili dio improviziranih laboratorija za indoor uzgoj indijske konoplje.

Do suradnje je došlo nakon što je voditelj grupe kriminalističke tehnike Franjo Farkaš kontaktirao studenticu 5. godine VGU smjera Održiva ekološka poljoprivreda Mihaelu Ćuk, koja se dekanici VGU-a Marceli Andreati-Koren obratila s prijedlogom PU bjelovarsko-bilogorske. Na inicijativu Službe kriminalističke policije ove policijske uprave dogovorena je predaja tih predmeta i opreme Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima koji će ih koristiti u okviru njihovog djelovanja te obrazovanja i istraživanja. Radi se o velikom broju predmeta i opreme čija tržišna vrijednost iznosi najmanje 25 tisuća eura.

Tako su se na podugoj listi predmeta našli: prijenosni klima uređaji, senzori temperature i vlage, ventilatori, LED lampe, filteri zraka, kutije za ventilacije, električne grijalice, reflektori, reflektirajuće ploče sa sijalicama, potopne pumpe, ventilatorski sustavi, pretvarači električne energije, električne kutije s osiguračima, električni odvlaživači zraka, filter s aktivnim ugljenom, uređaji za raspršivanje tekućine, uređaj za odvajanje cvjetova, termo šator s konstrukcijom, sredstva za regulaciju PH vrijednosti zemlje, sredstva za prihranu bilja, ručne šprice, vrtne škare, kliješta, noževi, sjekira, električni kabeli, utičnice, kanistri, ljepljive trake, naglavne lampe, preko 800 komada posuda za uzgoj biljaka i drugo.

U ime Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske donaciju je predao voditelj Službe za javni red i sigurnost Dražen Prapotnik, a u ime VGU ga je primila dekanica učilišta dr.sc. Marcela Andreata-Koren.

-Ovom prilikom ističem zadovoljstvo što možemo danas predati predmete koji su inače predmeti iz kaznenih djela zloupotrebe opojnih droga, a koji su pravomoćnom sudskom presudom predani u korist Republike Hrvatske. Želimo da studentima na Visokom gospodarskom učilištu ti predmeti koriste u obrazovne svrhe, ali da koriste i profesorima koji će ih moći upotrebljavati kroz svoja znanstvena istraživanja- rekao je Prapotnik.

-Zahvaljujem vam i iskreno sam sretna što ste se iz PU bjelovarsko- bilogorske obratili baš nama i što će ovi predmeti i oprema pomoći našim studentima i profesorima u njihovim znanstvenim i stručnim istraživanjima. Naše Učilište diči se svojom tradicijom poljoprivrednog obrazovanja još od daleke 186o. godine i po njoj smo prepoznati i prvi smo u Hrvatskoj. U obrazovanju naših studenata dobro će doći ova oprema, koju danas dobivamo od vas. Još jednom vam veliko hvala na donaciji- istaknula je dekanica Marcela Andreata-Koren.