Zoran Homen naslikao portret križevačkog vladike Milana Stipića

Poznati hrvatski hiperrealist Zoran Homen zaslužan je za portret križevačkog vladike Milana Stipića, a slika je danas uručena vladiki.

Zoran Homen nam je rekao kako mu je bila čast slikati grkokatoličkog vladiku Milana Stipića za službeni portret. -U biskupijskoj dvorani postoji niz portreta, od prvih biskupa do današnjih dana i svoje mjesto morao je naći i novi biskup. Važno je bilo nastaviti tu tradiciju i napraviti ozbiljan rad s obzirom da su izloženi radovi starih eminentnih slikara, predstavnika hrvatske moderne s prijelaza 19. na 20. stoljeće i kasnije – rekao je Homen i napomenuo kako je bio važan način na koji će biti prikazan vladika.

-Portreti rađeni prije više od 100 godina, rađeni su u duhu onoga vremena. Moj portret je malo drugačiji i nema puno stvari okolo, smatrao sam da se ne moraju vidjeti noge ili fotelja u kojoj vladika sjedi. Htio sam da bude vladika dominantan i od 1974. godine nije bilo biskupa u Križevcima. Dolaskom vladike Stipića došlo je do toga da imamo biskupa u biskupiji koji je oživio duhovni, kulturni život i vjerski život u Križevcima. Uvijek je želja slikara da napravi portret što sličniji čovjeku kojeg slika i nadam se da sam u tom uspio – kazao je Homen.

Križevački vladika Milan Stipić kazao je kako je Zoran Homen renomirani umjetnik cijenjenih i prekrasnih djela. -Njegovo ime puno znači u svijetu hiperrealizma, ali i jednog pedagoškog stila po kojem je popularan i tražen. Drago mi je da je baš Zoran Homen napravio portret iako se ja baš ne volim slikati i fotografirati, osim nužno za potrebe Križevačke eparhije. Ovo je trebalo uraditi zbog jednog razdoblja u kojemu se nalazimo i drago mi je da je to učinio cijenjeni umjetnik i domaći Križevčanin. Na ovaj način se stavlja i određena točka na rad i djelo biskupa, a mi smo svi privremeni, jer ne znamo koliko ćemo biti na ovome svijetu. Preda mnom je još 33 godine službe, ali samo Bog zna koliko će biti. Bog je spojio mene i gospodina Homena i bolje da sam portretiran dok sam još mlad – rekao je kroz smijeh vladika Stipić.

Slika je i na izložbi u Karlovcu pobudila veliki interes, točnije u Galeriji „Vjekoslav Karas“ Muzeja grada Karlovca uoči Međunarodnog dana muzeja.

Zoran Homen se slikarstvom bavi više od 50 godina, tijekom kojih je izlagao na 15 samostalnih i više od 100 skupnih izložbi. Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama. Slika mrtve prirode, pejsaže i portrete u hiperrealističkom stilu. Likovna kritika svrstava ga u istaknutog predstavnika tog stila u Hrvatskoj. Poseban opus čine slike sakralne tematike. Oko 70 takvih radova nalazi se u brojnim crkvama i samostanima diljem Hrvatske.