U Vrbovcu svečano otvorena 42. manifestacija “Kaj su jeli naši stari”

U Vrbovcu je u petak svečano otvorena 42. po redu turističko-kulinarska manifestacija “Kaj su jeli naši stari” koja će trajati do nedjelje.

Osim u bogatoj gastro ponudi, posjetitelji mogu uživati u izložbama, radionicama, koncertima te sportskim natjecanjima. Članice udruge žena pripremile su domaća jela, a ponudu upotpunjuju i brojni ugostitelji te vinari, lovci, ribiči i vatrogasci.

Otvorenju na Ljetnoj pozornici prisustvovali su predsjednik Republike Zoran Milanović s izaslanstvom, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, ispred Ministarstva turizma i sporta načelnica sektora za razvoj turističkih destinacija Nikolina Jakopić, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, gradonačelnik prijateljskog grada Periea u Francuskoj Gabriela Daubea sa zamjenikom, gradonačelnici, zamjenici i predstavnici gradova Varaždina, Dugog Sela, Samobora, Ogulina, Pregrade i Križevaca, načelnici i predstavnici općina Gradec, Farkaševac, Preseka, Rakovec, Brckovljani, Kloštar Ivanić, članovi Uprave tvrtke PIK Vrbovec plus Irena Jendriš i Slaven Ružić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić, direktori i ravnatelji županijskih te gradskih tvrtki i ustanova, predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora, vijećnici, župnik župe svetog Vida Zoran Grgić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek i direktori turističkih zajednica te direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Jasna Benedik.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj istaknuo je kako manifestacija čuva tradiciju.

– Sjećam se kad sam bio mali, moja je baka kuhala točno ova jela koja nudimo našim gostima i domaćim ljudima. Kasnije je jela kuhala mama, danas supruga i ja slabo kuhamo, a kamoli da bi kuhali ova starinska jela. Današnji klinci ne znaju koja su to starinska jela i mi na neki način čuvamo tradiciju i omogućujemo im da se upoznaju sa svojim identitetom. Na nama je da zabilježimo kaj je bilo prije i da im pružimo identitet. Drugi razlog zašto radimo manifestaciju je da se zabavimo i nešto pojedemo. Velika zahvala udrugama žena, Jasni Benedik, vinarima, vatrogascima, lovcima i ribičima, pčelarima, HKUD-u Petar Zrinski, Limenjacima, Pučkom otvorenom učilištu, Komunalcu i ostalim sponzorima  – rekao je Kralj.

Zamjenik župana Damir Tomljenović rekao je kako mladima moramo prenijeti svoju bogatu i dobru tradiciju.

– Turistička zajednica i Grad Vrbovec su vratili manifestaciju na onaj put na kojem i treba biti. Imali smo razna lutanja i manifestacija se pretvarala u zabavu. Čestitam vam na tome što ste napravili zadnjih godina. Ovdje ima niz jela i tradicije, ne samo u jelima, nego i u cijelom programu. Zagrebačka županija će naravno i dalje podupirati takve stvari, a to nam je važno i s turističkog aspekta. Turizam u Zagrebačkoj županiji raste, on se približava morskom turizmu, a kroz manifestacije koje Županija financira, možemo to i postići – rekao je Tomljenović.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, ujedno i pokrovitelj manifestacije, kroz šalu je istaknuo kako naši stari u ovakvim vrućim danima nisu jeli ništa.

– Prije četiri godine sam bio ovdje predzadnji put i bio je jako vruć dan i od kvalitete koja se nudila me impresionirala volja i ljubav tih žena koje pripremaju ta jela. Ovo je jedna radosna fešta, ljudi dobre volje, držite se i nastavite. Ako prebacite feštu koji tjedan unaprijed, nećete pogriješiti – rekao je Milanović.

Program su vodili Luka Bulić i Zlata Mück Sušec. U glazbenom dijelu programa nastupili su HKUD Petar Zrinski i Marko Antolković te Luka Bulić koji je izveo prigodnu pjesmu o manifestaciji.