Radno-edukacijski posjet Banovini članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

Uz sufinanciranje Koprivničko- križevačke županije, županijska Podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, provela je temeljem Plana aktivnosti udruge za 2023. godinu, radno-edukacijski program pod nazivom „Ratna Banovina 1991-1995.“ u subotu 23. rujna.

Brojni članovi ogranka županijske Podružnice bili su uključeni u ovaj cjelodnevni, više nego zanimljiv i poučan program na području cijele Banovine, a voditelj ove aktivnosti bio je Željko Golubić.

Radno- edukacijski program započeo je posjetom Sisku i Petrinji.

Domaćin nam je bio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i predsjednik URV 2. gbr „Gromovi „podružnice Sisačko-moslavačke županije, umirovljeni časnik Nenad Bužanić.

Na samom početku kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u parku u Sisku, odala se počast te zapalili lampioni. Domaćin je prezentirao veliku ulogu i značaj Siska u Domovinskom ratu te podsjetio na početak Domovinskog rata u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon toga članovi Podružnice uputili su se s domaćinom do županijskoga Kulturno-povijesnog centra Domovinskog rata u Sisku i Memorijalne sobe Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije u kojoj je audiovizualni postav s bogatim arhivom, fotografijama te popisom imena poginulih hrvatskih branitelja s područja županije.

Tamo ih je dočekao ljubazni i susretljivi ravnatelj ustanove Ivica Valent. Ravnatelj Valent je u prostoru Memorijalne sobe održao članovima Podružnice predavanje o ulozi i iznimnom značaju, burnim ratnim događajima na prostoru županije te ogromnoj žrtvi Sisačko-moslavačke županije tijekom Domovinskog rata.

Nakon ravnatelja Valenta domaćin Nenad Bužanić, prezentirao je impoznatnu povjesnicu i respektabilni ratni put legendarnih „Gromova“ pripadnika 2.gbr. koji su ostavili neizbrisiv trag na svim bojišnicama na kojima su sudjelovali tijekom Domovinskog rata, ističući se hrabrošću i odvažnošću sukladno geslu brigade “Jednom Grom- zauvijek Grom!”

Uputili su se zatim s domaćinom Nenadom do Petrinje i spomen obilježja “Pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima Gromovima”.

Nakon paljenja lampiona, odavanja počasti i molitve domaćin ih je upoznao s detaljima oslobađanja same Petrinje u VRO „Oluja“, velikim gubicima Gromova na ovom dijelu bojišnice te okolnostima stradavanja brojnih Gromova, a posebno heroja Domovinskog rata i zapovjednika, pukovnika Predraga Matanovića.

Puni dojmova nakon posjete Sisku i Petrinji, članovi su krenuli dalje do Gline.

U središtu Gline kod spomenika “Suza”, koji je podignut u znak sjećanja na 392 poginula hrvatska branitelja i civila s glinskog područja u Domovinskom ratu odali su počast i zapalili lampione.

Kod spomenika, v.d predsjednik Podružnice Mirko Hanžeković i član udruge Nedeljko Ambrošić (umirovljeni ratni pripadnici SJP „Omega“ Bjelovar – „Koprivničkog voda“), održali su kraće, vrlo zanimljivo predavanje članovima udruge o sudjelovanju specijalaca i policajaca iz Koprivničko-križevačke županije u Glinskom kraju u ratno ljeto 1991. godine.

Put ih je dalje odveo do Dvora gdje ih je dočekao potpredsjednik Općinskog vijeća s osvježenjem, sokovima i mineralnom te pozdravio ispred Općine Dvor.

Kratko ih upoznavši s Općinom Dvor, a nakon toga zajedno su otišli do Spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te paljenjem lampiona odali počast.

Treba podsjetiti da je Dvor posljednje naselje koje je oslobođeno u Hrvatskoj. Voditelj programa, umirovljeni časnik Željko Golubić kod spomen obilježja izvršio je podsjećanje i kraće predavanje o koprivničkom PZO divizijunu, 202.br PZO koji je na ovom području tijekom VRO “Oluja“ odrađivao vrlo uspješno borbene zadaće sve do 9. kolovoza 1995. godine, kada su četničke snage nakon predaje ispraćene preko granice Republike Hrvatske.

Svoj radno edukacijski-program nastavili su posjetom Hrvatskoj Kostajnici gdje ih je dočekao kao domaćin, svima poznati legendarni ratni zapovjednik iz Domovinskog rata, danas pukovnik u miru Ivica Panđa-Orkan.

S Orkanom su otišli do Brda Čukur i posjetili Spomen obilježje „Slomljeni pejzaž“ poginulom ratnom snimatelju Gordanu Ledereru gdje su odali počast.

Na Brdu Čukur, Orkan je uvodno započeo dojmljivu prezentaciju o ratnom Pounju uvodeći ih u problematiku ovog pograničnog prostora još od Osmanlijskog carstva preko WWII do tragičnih i pre strašnih događaja za Hrvate ovog kraja tijekom Domovinskog rata.

Orkan je iznio bezbroj nepoznatih i manje poznatih detalja o početku velikosrpske agresije, prvih zločina nad hrvatskim pukom sve do eskalacije i masovnih egzekucija nad civilima i hrvatskim vojnicima.

Članovi su potom napravili mali predah uz okrijepu iznad Hrvatske Kostajnice, nažalost uz kišno vrijeme koje ih je pratilo skoro cijeli dan.

Pukovnik Orkan zatim ih je odveo do obližnjeg mjesta Baćin, u kojem se nalazi druga najveća masovna grobnica nastala za vrijeme Domovinskog rata nakon Ovčare.

Ovdje je srpsko-četnička paravojska 21. rujna 1991. godine, smaknula na zvjerski način najmanje 56 civila, mahom žena i staraca. U središtu mjesta dočekala ih je i pozdravila ljubazna načelnica općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić, kod spomen obilježja nestalim i poginulim mještanima Baćina, gdje su paljenjem lampiona odali počast.

Krenuli su zatim svi zajedno predvođeni pukovnikom Orkanom do mjesta u Baćinu, mjesta druge najveće masovne grobnice Domovinskog rata nakon Ovčare i odali počast 56-ero ubijenih izmasakriranih civila Hrvata iz Pounja.

Nažalost, uz njih do danas još nisu pronađeni ostaci 27 mještana Baćina koji se i dalje vode kao nestali.

Kod masovne grobnice u Baćinu odslušali su bez daha duže, dojmljivo predavanje pukovnika Orkana o događajima koji su prethodili samoj egzekuciji, načinu i okolnostima stradavanja nesretnih Hrvata koji su bili krivi četnicima samo zato jer su Hrvati, informacije o počiniteljima od kojih do danas nitko za ovaj zločin nije odgovarao pa sve do potresnih detalja oko tijela poginulih i na kraju i eshumacije žrtava.

Nakon odavanja počasti s načelnicom općine i domaćinom uputili su se do Spomen soba u Baćinu – do Memorijalnog prostora Domovinskog rata.

Ovaj iznimni komemorativni prostor koji se nalazi u neposrednoj blizini mjesta masovne grobnice posvećen je svim vojnim i civilnim žrtvama stradalima u Domovinskom ratu na području općine Hrvatska Dubica.

Puni dojmova, novih saznanja i spoznaja, svaki sa svojim mislima nakon svega što su čuli, krenuli su sa svojim domaćinima, načelnicom općine Karagić i pukovnikom Orkanom, prema Hrvatskoj Dubici i spomen obilježju poginulim pripadnicima hrvatske vojske, koji su položili svoje živote u tragičnoj operaciji “UNA”.

U operaciji „Una“ koja se odvijala 18./19. rujna 1995., Hrvatska vojska imala je više od 40 poginulih i nestalih, od čega je čak 26 poginulih pripadnika 2. gardijske brigade, te više od 100 ranjenih.

U samoj operaciji “Una” poginuo je i pripadnik koprivničkog 2. PZO divizijuna, tada u sastavu 202. br. PZO, Jovica Podravac.

Kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 2. gbr “Gromovi”, postavljena je spomen ploča od strane Kluba 61 LaD PZO Koprivnica s imenom poginulog pripadnika koprivničke postrojbe u operaciji “Una”.

Izaslanstvo Podružnice je u ime svih svojih članova položilo cvjetni aranžman pod ploču poginulog Jovice te pod spomen obilježje poginulim Gromovima, zapalilo lampione i pomolilo se za sve poginule u operaciji “Una”.

Izaslanstvo Podružnice je u ime svih svojih članova položilo cvjetni aranžman pod ploču poginulog Jovice te pod spomen obilježje poginulim Gromovima, zapalilo lampione i pomolilo se za sve poginule u operaciji “Una”.

Pukovnik Orkan je ukratko prezentirao članovima udruge akciju koja je nažalost završila kobno za njihove snage zbog propusta, krivih procjena.

Voditelj radno-edukacijskog izleta Željko Golubić upoznao ih je kao jedan od zapovjednika koprivničkog 2/202.br PZO, koji su sudjelovali u akciji s okolnostima stradavanja pripadnika koprivničke postrojbe Jovice Podravca te nekim manje poznatim informacijama o sudjelovanju koprivničke postrojbe u operaciji „Una“.

Ovdje su se zahvalili domaćinima na praćenju, ljubaznosti i zbilja edukativnim prezentacijama te nastavili svoj put do posljednje radne točke programa, a to je Jasenovac.

U Jasenovcu su posjetili Udrugu branitelja općine Jasenovac koji su ih sa svojim predsjednikom udruge Darkom Đilasom dočekali kod objekta sa Spomen sobom Domovinskog rata u središtu Jasenovca.

Predsjednik udruge Đilas predstavio je udrugu, aktivnosti te opisao događanja u samom Jasenovcu na početku Domovinskog rata, pokušaj obrane kao i oslobađanje Jasenovca u VRO „Bljesak“.

Ispred Podružnice domaćine je pozdravio tajnik Podružnice Damir Vuković te podsjetio na sudjelovanje branitelja županije u sastavu 13.PO trd Koprivnica upravo u VRO „Bljesak“ gdje su isti sa svojim PO topovima i fagotima također sudjelovali u oslobađanju Općine Jasenovac i samog Jasenovca.

Predsjednik udruge Đilas predstavio je udrugu, aktivnosti te opisao događanja u samom Jasenovcu na početku Domovinskog rata, pokušaj obrane kao i oslobađanje Jasenovca u VRO „Bljesak“.

Ispred Podružnice domaćine je pozdravio tajnik Podružnice Damir Vuković te podsjetio na sudjelovanje branitelja županije u sastavu 13.PO trd Koprivnica upravo u VRO „Bljesak“ gdje su isti sa svojim PO topovima i fagotima također sudjelovali u oslobađanju Općine Jasenovac i samog Jasenovca.

Ljubazni domaćini su im predstavili Spomen sobu, eksponate, fotografije i brojne dokumente koje su sa zanimanjem razgledali zahvalivši im na svemu te dogovorili i nastavak suradnje udruga.

S posjetom Jasenovcu završio je radno-edukacijski program, a članovi Podružnice umorni ali puni dojmova, saznanja i novih sklopljenih kontakata krenuli su doma prema Koprivničko- križevačkoj županiji.

-Ovim putem upućujemo veliku zahvalu našoj Koprivničko- križevačkoj županiji na sufinanciranju još jednog vrlo kvalitetno odrađenog radno-edukacijskog programa za članove naše županijske veteranske Podružnice – poručili su.