Učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec učili o sigurnosti u prometu

U Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec su bili vatrogasci i predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Križevci, ali ne radi neke nezgode. Oni su ih posjetili zajedno s predstavnicima Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu.    – Cilj našeg posjeta je poučiti učenike razredne nastave kako se sigurno ponašati u prometu. Za njih najprije održavamo jedan školski sat teorije, a nakon toga je radionica na poligonu. Na poligonu mijenjamo uloge, djeca su vozači, a mi odrasli pješaci – rekao je  Alan Alagić, voditelj “Programa prometne kulture za najmlađe”.

Na poligonu je bilo vrlo živahno jer su suradnici Udruge, tvrtka Jumicar Hrvatska,  dovezli male električne automobile. Učenici su bili oduševljeni što su na školskom igralištu mogli voziti automobile. Svidio im se i program prve pomoći koji se odvijao u organizaciji Gradskog društva Crvenog Križa Križevci.

Danas imamo prilike prikazati neke od postupke spašavanja života, poput reanimacije, zamatanja ozlijeđenih osoba i druge. Već nekoliko godina surađujemo s Udrugom Preventivni program, ali prvi puta smo u vašoj školi kako bi promovirali prvu pomoć – kazala je  Đurđica Trbus, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Uz volontere i zaposlenike Crvenog križa ovom je događanju prisustvovala i Đurđica Trakoštanec,  bivša učiteljica hrvatskog jezika u  Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec i  sadašnja potpredsjednica Odbora Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Aktivnosti s učenicima organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Mališani iz matične i svih područnih škola sa zanimanjem su slušali što su im pričali članovi DVD-a Sveti Petar Orehovec. Učenici su imali prilike razgledati vatrogasni kamion i vidjeti jaki mlaz iz vatrogasnog šmrka. Član DVD-a Kristijan Vlah je rekao da su ponosni što orehovečka djeca rado sudjeluju u aktivnostima DVD-a. Ove godine ima ih tridesetak i redovito sudjeluju i na natjecanjima vatrogasnog podmlatka. 

Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu diljem Hrvatske organizira edukacije u cilju sigurnijeg ponašanja djece u prometu. Voditelj Programa spomenuo je da je u Programu od 2014. sudjelovalo preko 200 škola te da će ovu jesen premašiti brojku od 115.000 sudionika.  Alagić je i pohvalio  učenike ove škole rekavši da su bili poslušni i aktivni i da su već imali neka predznanja o sigurnosti u prometu.

/Lucija Srbljinović, 8. a; foto: L. S., 8. a/