Napreduju radovi u sklopu projekta aglomeracije u Križevcima

Gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktorica Vodnih usluga d.o.o. Helena Kralj Brlek i predstavnici izvođača radova obišli su danas radove u sklopu projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci“ na lokaciji Ulica branitelja Hrvatske.”

O tome što se radi u ovoj ulici govorila je direktorica Vodnih usluga d.o.o. Križevci Helena Kralj Brlek:

„Trenutno smo u Ulici branitelja Hrvatske koja je državna cesta. Kao što se vidi radovi su započeli prije dva mjeseca i privode se kraju, tako da uz još rekonstruiranu odvodnju i kućne priključke, rekonstruirana je i voda te će sljedeći tjedan krenuti rekonstrukcija kućnih priključaka nakon čega idu rubnjaci kako bi se mogao dovršiti završetak prometnice kao takve.”

Ispred izvođača radova tvrtke Radnik d.d. obratio se predsjednik Uprave Mirko Habijanec koji je još jednom naglasio koliko će se podići standard građana po završetku ovog projekta:

„Mi smo danas na oko 70 posto izvođenja, imamo još 6 mjeseci vremena, možda ćemo malo prekoračiti rok, ali manje-više će to biti završeno. Znam da ima problema, znam da ima ometanja prometa, ali što možemo kada su takvi radovi i takve okolnosti. Operativa je danas u takvom stanju da su gotovo svi projekti došli u isto vrijeme pa smo svi opterećeni i iznad naših mogućnosti.“

Ispred tvrtke Zagorje gradnja d.o.o. obratio se Vedran Bošnjaković i istaknuo kako će radovi u Ulici branitelja Hrvatske završiti tijekom sljedećeg mjeseca:

„Zadovoljni smo sa dinamikom izvođenja radova, trenutno je naglasak na Ulici branitelja Hrvatske gdje izvodimo vodovod i kanalizaciju. Radovi bi trebali završiti u toku sljedećeg mjeseca. Radovi se izvode svojim tijekom, sve ide u normalnom tonu i molio bih građane za malo razumijevanja jer se izvode radovi i trenutno nemaju komfor kakav inače imaju.“

Gradonačelnik Mario Rajn tom je prilikom uputio zahvalu Hrvatskim vodama i zamjeniku generalnog direktora Davoru Vukmiriću kao i izvođačima radova što prepoznaju značaj ovog projekta za grad:

Više puta smo isticali koliko je ovo generacijski projekt, sve što radimo, radimo za očuvanje okoliša , ali i za sljedećih 50 godina, za generacije koje dolaze. Velika je privilegija imati pouzdane partnere u Hrvatskim vodama, podršku od uprave Hrvatskih voda, gospodina Vukmirića i gospodina Đurokovića i svih tehničkih službi tamo i s druge strane kvalitetne izvođače koji razumiju koliki je značaj to za grad. Kao čelnik jedinice lokalne samouprave u ovom procesu mogu biti samo potpora i do neke mjere konstruktivno surađivati, prvenstveno s građanima, kako bi svi zajedno iznijeli ovaj projekt na svestrano zadovoljstvo. Opet ponavljam to je za desetljeća koja dolaze i vjerujem da su građanke i građani grada Križevaca itekako toga svjesni.“

img-9445


Zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić istaknuo je zadovoljstvo što se projekt privodi kraju:

Završavamo operativni progra Koherentnost i kohezija, u kojem se nalazi i ovaj projekt kao jedan od privilegiranih, među 60 koji su tamo negdje 2018. godine kao takvi potpisani i sad se privode kraju. Ima ovaj projekt i tu sreću da, iz niza objektivnih razloga, je ušao i u Nacionalni program oporavka i otpornosti tako da nije isključivo vezan za 31.12.2023. kao realizacijom jer bi u tom slučaju izašao iz rokova, nego će, kad govorimo o mreži, to mogu zaista s punim uvjerenjem reći već za Uskrs sljedeće godine upravo zahvaljujući tom prelasku i građani Križevaca moći odahnuti. Veliko hvala svima koji su prošli ovu fazu blata i prašine, ali ide to kraju. Hrvatske vode će na sve moguće načine pomoći da i ovaj projekt kao i sve ostale projekte koji vodimo, pratimo da budu što uspješniji, da opravdamo nacionalni interes i zadovoljimo lokalne potrebe.“


Valja spomenuti da će se radovi u sklopu aglomeracije još izvoditi u Tomislavovoj ulici, ulicama Frana Supila, Frana Gundruma, Frana Galovića, na Crnom putu, u Ulici Josipa Butorca, Ulici Franje Markovića i u Zagrebačkoj ulici, najavila je direktorica Vodnih usluga tijekom obilaska.
Projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci“ uključuje ulaganja u sustav javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda na širem području koje teritorijalno obuhvaća područje grada Križevaca. Projekt ima za cilj unaprjeđenje u području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te priključivanje dodatnog stanovništva na javni sustav vodoopskrbe te javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Projektom će se na sustav javne vodoopskrbe priključiti 2.415 stanovnika s čime će priključenost na sustav javne vodoopskrbe na području aglomeracije iznositi 93%. Projektom će se postići smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Križevci s trenutnih 32% na 25%.

Nakon provedbe projekta, priključenost na sustav javne odvodnje na području aglomeracije s novih 4.807 stanovnika iznosit će se 91%.