Svečanom sjednicom proslavljena 30. obljetnica rada Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije jučer je u dvorani “Preporod” u Dugom Selu svečanom sjednicom obilježila 30. obljetnicu djelovanja.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni gosti, među njima potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik gradonačelnika Dugog Sela Boris Savić, bivši predsjednici i zapovjednici Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, vatrogasni veterani te predstavnici vatrogasnih zajednica s područja Zagrebačke županije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek istaknuo je kako je osnivačka skupština Vatrogasne zajednice održana 28. kolovoza 1993. godine u vatrogasnom domu DVD-a Samobor. Imala je 228 vatrogasnih vatrogasnih društava i više od 10 tisuća članova. Prvi predsjednik bio je Josip Pankretić, a prvi zapovjednik Vladimir Domin.

– Nismo slučajno danas u Dugom Selu. Naime, prvo službeno sjedište Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije bilo je upravo u Dugom Selu, na adresi Osječka 2. Dolaskom Stjepana Kožića na mjesto župana, dolazi do još bolje suradnje i povećanja financiranja redovnih djelatnosti i dodatnih financiranja određenih programa. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije je danas značajan čimbenik u izgradnji hrvatskog vatrogastva, od pružanja direktne financijske potpore svojim članicama, nabavi vatrogasne opreme, osposobljavanja vatrogasaca, organizacije vatrogasnih vježbi, seminara i natjecanja – rekao je Povrlišek.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić istaknuo je kako mu je čast biti predsjednik zajednice koja je primjer organiziranosti, ustrojenosti i uspješnosti u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader čestitao je 30. obljetnicu:

– Pohvalio bih bivše predsjednike i zapovjednike koji su dali velik doprinos, imao sam čast raditi s njima. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije je jedna od najbrojnijih, ali i među najbolje organiziranima u Hrvatskoj. Čestitam i sadašnjem vodstvu na svim uspjesima koji se postižu. Predstavljat ćete Hrvatsku na olimpijadi iduće godine u Italiji. Puno radite s mladima i na osposobljavanju. Ovo je jedna uzorna vatrogasna zajednica kojoj treba čestitati na svemu što radi  – rekao je Sanader.

Župan Stjepan Kožić naglasio je kako će Vatrogasna zajednica uvijek imati podršku Županije u radu te kako su vatrogasci ponos županije.

Glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković također je čestitao obljetnicu Vatrogasnoj zajednici:

– Pokazali ste snagu na mnogim intervencijama, pomagali ste i kod poplava i potresa izvan granica županije. Nije odbijena niti jedna zapovijed, nego su izvršene u najkraćem mogućem roku. To je veličina svih vas i veliko vam hvala na tome. Hrvatska vatrogasna zajednica ima i obvezu i skrbiti o svojim zajednicama. To činimo i činit ćemo i dalje kroz niz europskih projekata. U tijeku je nabava 60 šumskih vatrogasnih vozila. Odobrena su nam sredstva za izgradnju i adaptaciju vatrogasnih domova te za nabavu vatrogasnih vozila i opremu vatrogasaca. Ovdje u Dugom Selu nam se nalazi garaža za stara vatrogasna vozila, te smo dobili suglasnost za otvaranje Muzeja hrvatskog vatrogastva  – rekao je Tucaković.

Na svečanoj sjednici održana je dodjela povelja, zahvalnica i priznanja zaslužnim pojedincima.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Đurđica Pleše Vujica i Marko Antolković.