U Dubravi održano “Sjećanje na Franju Vondračeka”

Češka beseda Zagrebačke županije i zastupnica za češku manjinu Zagrebačke županije Ana Vondraček jučer su u restoranu Sablić u Dubravi organizirali “Sjećanje na Franju Vondračeka”.

Franjo Vondraček iz Svetog Ivana Zeline bio je prvi predsjednik Češke besede Zagrebačke županije. Preminuo je 24. rujna 2021. godine. Na njegovu inicijativu da se u istočnom dijelu županije osnuje Češka beseda, ista je osnovana 2009. godine. Na sastanku u Vrbovcu je odlučeno, na inicijativu Stanislava Šusteka, da sjedište Češke besede bude u Dubravi gdje živi najviše češko-moravskih potomaka.

Na početku programa, sve prisutne pozdravio je predsjednik Češke besede Zagrebačke županije Darko Dragija.

Profesor Marijan Lipovac održao je predavanje o svetom Vaclavu, zaštitniku Češke:

– On je bio češki vladar u 10. stoljeću. Njegovo štovanje ima dublje značenje od običnog svetačkog kulta. Njegov kult je znatno pridonio oblikovanju češkog identiteta, pa i izgradnji češke države. Stoga ne čudi da se blagdan svetog Vaclava 28. rujna, u Češkoj slavi i kao Dan češke državnosti. Legende o njegovom životu kažu da je bio pobožan, da je osobno brao grožđe za misno vino, žnjeo žito za hostije, pomagao siromašnima, otkupljivao robove i da je živio asketski. Ubijen je na bratov nalog, neke legende kažu da ga je brat osobno ubio. Radilo se o borbi za vlast i vanjskopolitičkom konceptu – rekao je Lipovac.Stanislav Šustek, jedan od glavnih osnivača Češke besede, promovirao je svoju knjigu “Česi-Moravljani u Dubravi i okolici”. Istaknuo je kako je ovom knjigom od zaborava htio sačuvati češku populaciju i njezin životni put u Dubravi i okolici:– Svećenik Ljudevit Šustek je 1929. godine izdao knjigu o povijesti Dubrave u vlastitoj nakladi. Knjiga je doživjela još dva izdanja. U knjizi je autor dao cijelu povijest od prvog spominjanja Dubrave 1134. godine do dolaska Čeha Moravljana oko 1880. godine. Ja sam si dao zadatak da obradim samo češku populaciju, od doseljavanja do osnutka Češke besede Zagrebačke županije sa sjedištem u Dubravi. Jedan gospodin, Antun Šihsital, je rekao da je dolaskom Čeha Moravljana, Dubrava dobila novo lice. Navodim oko 150 prezimena obitelji u knjizi u prvom dijelu. U drugom dijelu knjige dajem pregled životnog puta i rodoslovlja 12 obitelji koje sam odabrao. Njihovi članovi su ostavili dublji trag u Dubravi i okolici. Svjestan sam da ima još marljivih obitelji i članova koje bi trebalo detaljnije obraditi, ali to prepuštam mlađim naraštajima. Hvala svima koji su mi pomogli da ostvarim svoj san i napišem knjigu – rekao je Šustek.Njegova kćer Natalija Šustek pročitala je neke anegdote iz knjige.Profesor Marijan Lipovac istaknuo je kako u publici vidi osobe koje se spominju u knjizi i koje se nalaze na slikama:– Ovo je knjiga o vama, pripadnicima češke manjine u Dubravi. Mnogi od vas su članovi Češke besede Zagrebačke županije. To je knjiga o vašim precima, roditeljima, ali i o vama osobno. Knjiga obuhvaća i ovo suvremeno vrijeme u kojem živimo. Ovo je prva knjiga U Hrvatskoj koja govori o Česima u nekom mjestu, konkretnim obiteljima i pojedincima i rekonstruira njihovu obiteljsku povijest. Ovom se knjigom još jednom potvrđuje zanimljivost fenomena Čeha u Dubravi – rekao je Lipovac.U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Češke besede Zagrebačke županije.Zastupnica za češku manjinu Zagrebačke županije i kćer Franje Vondračeka, Ana Vondraček također je prisutvovala programu te zahvalila svima na suradnji u realizaciji ovog programa.Program je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Zagrebačke županije i Općine Dubrava.