U Osnovnoj školi Kalnik obilježen Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane

Učenici prvog razreda Osnovne škole Kalnik su s velikim entuzijazmom obilježili Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane. Tijekom cijelog prošlog tjedna, posvetili su se istraživanju i razumijevanju problema bacanja hrane. Ovo su njihove glavne aktivnosti: prvo, odlučili su vagati ostatke hrane u školskoj kuhinji svakog dana. Bilo je zapanjujuće vidjeti koliko hrane završi u smeću. Svaki dan su pažljivo bilježili količinu ostataka kako bi dobili stvarnu sliku o problemu.

Nadalje, učiteljica je pročitala edukativnu slikovnicu pod nazivom “Kako su Dora i Mario spasili hranu” u razredu. Ova priča o dvoje djece koja su naučila kako pravilno skladištiti hranu, kupovati samo onoliko koliko im je potrebno i iskoristiti ostatke, duboko je dirnula prvašiće. Shvatili su važnost tih jednostavnih navika kako bi spriječili bacanje hrane.

Nakon čitanja knjige, učenici su se okupili i razgovarali o onome što su naučili. Razmijenili su ideje o tome kako mogu doprinijeti rješavanju problema bacanja hrane u svojim obiteljima i školi.

Kulminacija njihovih aktivnosti bio je dan kada su zajedno izradili plakat. Na tom su plakatu vizualno prikazali količinu hrane koja se svakodnevno baca u školskoj kuhinji. Ovaj je plakati bio izraz njihove svijesti o problemu i njihovog angažmana u rješavanju istog.

Ove aktivnosti su pokazale koliko je važno poticati odgovorno ponašanje prema hrani već od najranije dobi. Prvašići su postali svjesni problema bacanja hrane i naučili su kako svatko od nas može doprinijeti rješenju ovog globalnog problema. Njihov entuzijazam i angažman su inspiracija svima u školi i zajednici da se pridruže u borbi protiv bacanja hrane.