U Svetom Ivanu Zelini održava se 13. Festival pčelarstva Zagrebačke županije i 20. ocjenjivanje meda Zagrebačke županije

U Svetom Ivanu Zelini održava se 13. Festival pčelarstva Zagrebačke županije i 20. ocjenjivanje meda Zagrebačke županije.

Šampionom 20. senzorskog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije proglašen je med od trušljike, Stjepana Gugeca iz Jastrebarskog (Pčelarska udruga Jastrebarsko).

Zlata su osvojili: Magda Majić, Franjo Jarnečić, Darko Sobota, Ivica Špišić, Božidar Horvat, Ivica Kompes, Goran Barjaktarević, Davor Novosel, Stjepan Antolčić, Susane Kralj, Marijan Žalac, Jasmina Lipić, Branko Mahnet, Darko Vancaš, Mladen Ježić, Hrvoje Jakopinec, Krunoslav Nemčić, Alen Rogić, Božidar Širanović i Zvonko Fabijanić, a bilo je prijavljeno čak 104 uzoraka. Rezultate ocjenjivanja predstavio je predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Dragan Bubalo.

Prije svečane dodjele nagrade okupljene je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković uputivši pozdrave i uime župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

-Čestitam organizatoru ove manifestacije, što se po 13. put održava i to u Svetom Ivanu Zelini. Moje je iskustvo, da sve što smo organizirali s gradom Sveti Ivan Zelinom je bilo izvrsno, pa će tako sigurno biti i ovoga puta. Posebno se zahvaljujem predsjedniku Udruge i gradonačelniku Hrvoju Košćecu na organizaciji. Naravno ničega ne bi bilo bez Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Moram još naglasiti kako je ulaganje u poljoprivredu, a posebice ono koje vodi računa o zaštiti ukupnog okoliša, i ulaganje u pčelarstvo – zaključio je Kraljičković.

Predsjednik Udruge pčelara “Matica” Mladen Čubrilo zahvalio je svima koji su došli prezentirati svoje medove.

– Da Zelina vidi koliko nas ima. Udruga postoji 26 godina, ima nas 50-ak., jednom mjesečno imamo sastanke, imamo predavanja, dolaze nam predavači, pratimo događaje. Udruga je živa, tu smo, pa stoga pozivam sve da kupuju naše proizvode, a ne iz trgovačkih centara – poručio je.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec izrazio je zadovoljstvo što se i ova manifestacija održava u Svetom Ivanu Zelini.

– Zelina je ponosna na svoju proizvodnju vina, ali teško da bi imali takve rezultate bez svih ostalih segmenata, a pčelarstvo je tu vrlo važan dio. Trudimo se iz godine u godinu prilagođavati potrebama pčelara i pomagati im da lakše prebrode sve krize. Kao potrošač, cijenim svaku kap i jasno je da se kvaliteta mora platiti – rekao je gradonačelnik Košćec te zaželio pčelarima puno sreće u budućem radu.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet rekao je kako Savez broji 6300 članova. -Hrvatsko pčelarstvo je danas na jednoj razini da održava svoju djelatnost i da pčelarstvo u odnosu na druge poljoprivredne grane, ne pada. Pčelari su ljudi koji se uz svoj posao bave i ovom vrijednom i korisnom aktivnošću, a to nije samo proizvodnja meda, već i održavanje pčelinje zajednice – istaknuo je.

Načelnik Uprave za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede Mato Čačić kazao je kako resorno ministarstvo prati rad pčelara.

-Imali smo za prvu godinu 3.770,000 eura, a od iduće se to povisuje na 3.880,000 eura financijskih sredstava po godini. Znamo da je pola državni novac, a ostalo europski. Bojali smo se hoćemo li moći opravdati taj novac, no projekcija je bila točna. Sve su intervencije isplaćene u 100-postotnom iznosu – poručio je.

Nakon dodjele nagrada najboljim pčelarima održanje prigodan program uz zelinske vrtićance i zelinske mažoretkinje.