Vladika Stipić proslavio treću obljetnicu svoga biskupskoga ređenja

Križevački vladika Milan Stipić služio je u utorak 17. listopada Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u crkvi Svetoga Duha u Celju, gdje su se okupili Ukrajinci koji su kao izbjeglice ondje našli privremeno utočište.

Vladika Stipić je tom liturgijom proslavio treću obljetnicu svoga biskupskoga ređenja, a slavlje je održano i večeras u Križevcima na blagdan sv. Luke evanđelista.

Propovijedao je o. Ivan Ćorić, ravnatelj Dječjeg doma “Sv. Marko Križevčanin” koji je govorio o svetom Luki, evanđelistu, usporedivši liječništvo, s obzirom da je on bio liječnik tijela, a vladika je liječnik ljudskih duša. Pjevao je zbor pjevnice i bogoslovi grkokatoličkog sjemeništa pod ravnanjem prostopsalta katedrale Ozrena Bogdanovića.

Današnjom liturgijom vladika Stipić proslavio je i 20. obljetnicu svećeništva. Rodio se 28. prosinca 1978. godine u Bosanskom Novom od oca Vladislava i majke Vesne (rođ. Oljača). Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, a zatim zbog ratnih zbivanja u Zagrebu i u Čazmi. Nakon osnovne škole 1993. godine upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i s borarvkom u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu.

Godine 1997. ulazi u Grkokatoličko sjemenište u Zagrebu i studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavio crkvenom glazbom istočnog obreda. Godinu dana bio je dirigent Ćirilo-Metodova kora. Diplomirao je 2003. godine s temom Povijest Grkokatoličke Crkve na prostoru bivše Jugoslavije iz predmeta ekumenske teologije.

Svećenička služba

Za đakona je rukopoložen 8. studenog 2002. u konkatedrali svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu, a svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu župnika u grkokatoličkim župama Kaštu (do 2009.) i Radatovićima (do 2012.) u Žumberačkom dekanatu. Godine 2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. župnik je u Jastrebarskom. Osim hrvatskog, govori ruski i ukrajinski jezik.

Biskupska služba

Nakon što je papa Franjo prihvatio odreknuće mons. Nikole Kekića na mjestu vladike Križevačke eparhije, imenovao je apostolskim upraviteljem iste eparhije Milana Stipića. Stipić je dotad bio protojerej stavrofor Križevačke eparhije i župnik u Jastrebarskom. Vijest o imenovanju objavljena je u Rimu i Zagrebu u 18. ožujka 2019. godine.

Papa Franjo je 8. rujna 2020. objavio kako mons. Stipića imenuje za novog križevačkog vladiku, odnosno biskupom Križevačke grkokatoličke biskupije. Za geslo svoga biskupskog služenja uzeo je riječi iz Psalma 117 (118), 17: „Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja”.

Biskupsko ređenje mons. Stipića slavljeno je u Križevcima 17. listopada 2020. godine. Glavni zareditelj je bio vladika križevački u miru Nikola Kekić, a suzareditelji kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački te mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.