Posjetitelji Velike martinjske špelancije uživali u zlatnoj kapljici

Izborom velikog meštra martinjskog ceremonijala i “vinifikacijom” novih martinjskih meštri, jučer je u Wedding Resortu Avalon u koprivničkoj Crnoj Gori održana velika martinjska spelancija.
Održana je i degustacija vina vinara Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Goste su zabavljati Dudek, Cinober i Presvetli, svirao je Tamburaški sastav Dangube, a obrt Stari zanati pripremio je bogat martinjski meni. Uz donaciju od 10 eura posjetitelji su dobili čašu i neograničenu degustaciju vina, a novac je namijenjen Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije.

Saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je kako je danas rođendan Grada Koprivnice. – Kako završiti rođendan nego s vinom i feštom. Zahvaljujem županu i županijskoj Turističkoj zajednici te vinarima i Martinima iz cijele Hrvatske. Lijepo je što je šator pun, što je jako puno ljudi i to je poticaj našim vinogradarima i vinarima kojih je sve više. Podravina i Prigorje imaju potencijal i mogu parirati Međimurju, samo im svi zajedno trebamo dati jedan vjetar u leđa da dosegnemo taj nivo.

Moj tata je govorio da vinograd ne treba gazdu, već slugu. Iz tog aspekta treba cijeniti rad i trud. Živimo u vremenu ogromnih klimatskih promjena, puno je drugačije nego prije 10, 20 i 30 godina. Vidimo kako vrijeme utječe na ljude i kako vrijeme utječe na finalni proizvod – vino – kazao je Jakšić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren kazao je kako je vinogradarstvo i vinarstvo postalo ozbiljan posao u posljednjih 10-15 godina. -Bitan je i marketing i trudimo se damo tome doprinos kroz aktivnosti županijske Turističke zajednice. Ovo je 16. po redu Martinjska spelancija. Prikazuju se običaji i tradicija ovog našeg prostora, Prigorja, Podravine i Križevačke štatute koji kroz simpatična način govore o vinu, tradiciji i običajima.

Ove godine je partner Bjelovarsko-bilogorska županija, a mi sudjelujemo u nekim njihovim programima, a gospodin Coner je najveći vinar s područja te županije. Došlo je 40-ak meštrov iz cijele Hrvatske i oni dolaze dobre volje i puna srca – zaključio je Koren.