Sjednica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije održana u Svetom Ivanu Zelini

Sjednica Skupštine Društva Crvenog križa Zagrebačke županije održana je u srijedu u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta istaknula je kako je zgrada Crvenog križa u Svetom Ivanu Zelini izgrađena sredstvima Europske unije te Zagrebačke županije:

– Zagrebačka županija je zgradu sufinancirala s milijun kuna, a zelinski Crveni križ je večeras naš domaćin. Županijski Crveni križ provodi niz aktivnosti, a to su djelovanje u katastrofama, pružanje humanitarne pomoći, služba traženja, edukacija naših volontera za sva krizna stanja te dobrovoljno darivanje krvi. Ovdje smo se večeras okupili zbog pete radne sjednice Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, ali je to ujedno i svečana sjednica jer se ove godine obilježavaju tri velike obljetnice Crvenog križa – 145 godina Crvenog križa, 30 godina od samostalnosti i 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi – rekla je Sopta.

Povodom tih obljetnica, Zagrebačkoj županiji je dodijeljena jubilarna plaketa za izniman doprinos u radu Crvenog križa, koju je primio župan Stjepan Kožić. Dodijeljene su i jubilarne zahvalnice zastupnicima šestog i sedmog saziva Skupštine.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je također kako su za novu zgradu Crvenog križa u Svetom Ivanu Zelini povučena sredstva iz EU fondova:

– Nova zgrada ima značenje za Zagrebačku županiju u cjelini, ali posebno značenje ima za Sveti Ivan Zelinu. Brojne aktivnosti se sada mogu odvijati u novoj zgradi, što prije nije bilo moguće. Zelinski Crveni križ je dosta aktivan, a te se aktivnosti upravo odvijaju u novom prostoru. Ovakav prostor je uvijek dobrodošao, posebno za osobe starije životne dobi. Uloga Crvenog križa je značajna i velika, posebno za starije osobe koje mogu dobiti razne vrste pomoći. Država mora pripomoći u izgradnji nacionalnih centara za starije osobe. U Zagrebačkoj županiji se nalazi jedan takav centar. Potpisan je ugovor te županija za njega osigurava 1.500.000 eura godišnje. Oko 51 posto sredstava je dala Vlada, a ostalo je obveza Županije i Grada Velike Gorice. Taj prostor je tako uređen da će osobe starije životne dobi moći koristiti niz medicinskih pomagala i sportskih programa, a bit će osiguran i prostor za 102 osobe koje mogu stalno tamo boraviti – rekao je župan.