Zagrebačka županija učenicima i studentima dodijelila Ugovore o stipendiranju

Zagrebačka županija će u školskoj i akademskoj godini 2023./2024. imati 75 novih stipendista – 45 učenika i 30 studenta, a stipendiranje nastavlja i njih 127 iz prethodnih godina koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. Stipendije za učenike mjesečno iznose 80 eura, a za studente 160 eura, a isplaćuju se svih dvanaest mjeseci u godini za što je osigurano nešto više od 271 tisuće eura.

Od ukupno 45 stipendija za učenike, 20 ih je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 25 stipendija, od čega 10 za deficitarna zanimanja.

Od ukupno 30 studentskih stipendija, 15 stipendija je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 2 stipendije za zanimanja glazbenog smjera, a prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 15 stipendija.

U ime Zagrebačke županije ugovore o stipendiranju učenicima i studentima uručio je župan Stjepan Kožić.

“Naše stipendije su takve da su posebne u odnosu na druge koje se dobivaju, a to je da su one za svih 12 mjeseci u godini, što znači da one ne traju kako traje školska i akademska godina. Stipendije za učenike godišnje iznose 960 eura, a za studente 1920 eura. Mislim da su to iznosi takvi kakve Županija, u ovom času, može osigurati. Nadam se da će doći vrijeme kad će iznosi biti još i veći. Zagrebačka županija značajna sredstva ulaže u kapitalnu izgradnju, no mislimo da ono što je izuzetno bitno se vidi. Bez studenata i učenika, bez djece u školama to su samo prazni objekti i bez znanja koje dobivate kroz ovo školovanje ni gospodarstvo neće imati dobru budućnost. Zato svima kažem da se školuju, znanje nam nitko ne može oduzeti, a biti će i svima od koristi u budućnosti.”-rekao je Kožić.

Riječi zahvale uputili su i korisnici stipendija te roditelji.

“Zahvaljujem se Županiji na dodjeli stipendija i mogu reći da će nam stipendije puno pomoći u školovanju u smislu olakšavanja prijevoza i moći ćemo financirati naše projekte.”-rekao je Tin Oršić, student mehatornike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

“Zahvaljujem se Županiji i županu što vrednuju i cijene dobre ocjene, učenje i znanje. Od svih županija, gradova i općina mislim da Zagrebačka županija najviše vrednuje i cijeni školovanje i školske uspjehe.”-rekao je otac Zoran, učenika Roka iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava koji je dijete s posebnim potrebama i dobitnik stipendije Zagrebačke županije.