Župan Darko Koren održao Kolegij s gradonačelnicima i načelnicima

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak je održan redovni Kolegij gradonačelnika i načelnika sa županom Darkom Korenom na kojem je se raspravljalo o natječajima za EU sredstva, izradi prostornih planova putem novog elektroničkog sustava, odredbama Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu kao i ostalim temama važnim za funkcioniranje lokalne samouprave.

Uvodnim riječima sudionicima sastanka se obratio župan Koren koji je zahvalio na odazivu te napomenuo kako su ovakvi sastanci i direktna komunikacija s predstavnicima JLS-a iznimno korisni zbog mogućnosti razmjena mišljenja i iskustava o zajedničkim temama koje su važne za daljnji razvoj županije. Posebice se to odnosi na pripremu projekata koji su financirani sredstvima EU, naglasio je župan, te se osvrnuo na nedavne Dane regionalnog razvoja i europskih fondova na kojima je PORA-i KKŽ uručen Sporazum o daljnjem  financiranju.

„PORA je itekako opravdala svoje postojanje, a potvrdu kvalitete rada dobili smo i na konferenciji o regionalnom razvoju gdje je naša Razvojna agencija dobila sve pohvale i čestitke za svoj rad. Čestitam na uspjesima, uvjeren sam da će i novi Sporazum kojim je PORA osigurala 620 tisuća eura biti dodatni poticaj za pružanje stručne pomoći u pripremi i provedbi kvalitetnih projekata od interesa za razvoj županije“, naglasio je župan.

IMG 9085

Ravnateljica Melita Birčić je zahvalila na podršci i istaknula je da će PORA i dalje nastaviti pružati tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekata. „Hvala jedinicama lokalne samouprave te ustanovama i ostalim javno pravnim tijelima, bez tog partnerstva ne bi bilo moguće uspješno koristiti sredstva iz EU fondova. Pred nama je razdoblje novih javnih poziva, čak njih 68 u različitim područjima  ukupne vrijednosti 2.8 milijarde eura, stoga je nužno pripremati svu dokumentaciju kako bi bili spremni za prijavu. Stojimo vam na usluzi kao i svih ovih godina“, poručila je Birčić.

20231221 100405

Prigodnim riječima se obratio i saborski zastupnik te načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota koji je županu čestitao na izboru za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija te ostalim predstavnicima JLS-a na provedenim projektima.

„Drago mi je što smo svi pokazali da znamo prepoznati potrebe naše lokalne zajednice, ali i što smo usavršili procedure u pripremi dokumentacija što pokazuje velik broj realiziranih projekata. Zahvala i Županiji koja je partner u našem nastojanju da podignimo kvalitetu i standard života na ovim prostorima“, kazao je Sobota.

20231221 100647

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović sudionicima sastanka je potom predstavio informacije o izradi prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“,  pročelnica Ljubica Belobrk Flamaceta je predstavila informacije o Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu, pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev je izvijestila o problematici registracije klijeti za pružanje smještajnih kapaciteta, a na kraju sastanka potpisan je i Aneks Sporazuma o objavljivanju akata JLS-a u Službenom glasniku Koprivničko – križevačke županije.