Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci odobrena sredstva za nabavu građe te knjižne djelatnosti

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske odobrilo je Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” 30.600 eura za nabavu knjižne i neknjižne građe u knjižnici i bibliobusu te knjižne djelatnosti: rad “Kolibrića”, putujuću dječju čajanku, STEM program i program uz obilježavanje obljetnica Franje Markovića.

U knjižničarskoj djelatnosti prošli su svi prijavljeni programi križevačke Knjižnice što je pokazatelj da ona uspješno radi i provodi brojne aktivnosti na zadovoljstvo korisnika. Zahvaljujući tim sredstvima, kao i Gradu Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji gdje se Knjižnica također prijavila za sredstva, moći će se odvijati programi te nabaviti nove knjige za knjižnicu i bibliobus.

-U tom segmentu, nabavi knjižne građe nam je Ministarstvo kulture i medija odobrilo 28.000 eura. Kada pribrojimo još 10.000 eura gradskih novaca, trenutačno raspolažemo sa 38.000 eura za nabavu knjiga u knjižnici i bibliobusu. Vjerujemo da ćemo ostvariti i sredstva od Koprivničko-križevačke županije jer i tamo smo se natjecali. Planiramo svake godine nabaviti do 5000 novih naslova pa će tako biti i ove godine. Sretni smo da možemo pratiti novosti i nabavljati nove naslove knjiga koje naši korisnici traže, odnosno pratiti novu izdavačku produkciju. Jedna nova aktivnost u ovoj godini koju smo sada prvi puta prijavili je kulturna manifestacija obilježavanja godišnjica smrti i rođenja Franje Markovića čije ime nosi naša knjižnica. Ove godine je 110 godina smrti Franje Markovića, a slijedeće godine će biti 180 godina njegovog rođenja pa ćemo mi to u ove dvije godine prigodno obilježavati – najavljuje ravnateljica Marjana Janeš Žulj.

Prema Ministarstvu kulture i medija prijavljene su i investicije: zamjena rasvjete u knjižnici, za nabavu računalne opreme, kompjutera i fotokopirnog aparata za što se očekuju rezultati.

-Nadam se da će nam proći i program nabave kućica za knjige na gradskom trgu. To su prigodni prostori na javnim površinama gdje bi stavljali knjige iz otpisa ili poklona koje bi zainteresirani građani mogli uzeti i poslije vratiti ili donijeti neke svoje knjige i staviti u kućicu. To zovemo slobodne male knjižnice i rašireno je već i u drugim gradovima pa imamo u planu s time krenuti i u Križevcima. Ponosni smo što smo prošle godine uspjeli realizirati projekt novog bibliobusa, a napravljena je i nadstrešnica za njega. Puno su bolji uvjeti sada, toplije je, a važno nam je da nema kvarova. Potičemo na čitanje i pozivamo ljude da dođu, učlane se, knjiga ima i čitanje može ići dalje – poručuje ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš Žulj.