U Križevcima obilježen Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U organizaciji Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije i Kluba žena s bolestima dojke „Agata“ u centru Križevaca danas je obilježen Dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka maternice.

Od raka maternice u Hrvatskoj godišnje umire više od 100 žena, a cilj je ovom javnozdravstvenom kampanjom podići svijest o ovoj ozbiljnoj bolesti.

Iz tog razloga članice Kluba „Agata“ su podjelom mimoza i edukacijskog materijala informirale javnost o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv HPV-a, koje je besplatno za sve do 25 godina, te načinu liječenja ove bolesti.

Predsjednica Kluba „Agata“ Melita Miščević pozvala je sve sugrađane da podrže ovu kampanju koja se u Križevcima obilježava već 17 godina:

„Važno je istaknuti da je to prevencija oboljenja raka grlića maternice i da svima poručujemo s ovog mjesta i inače uvijek govorimo da treba voditi brigu o svome zdravlju i odazivati se na kontrolne nacionalne preventivne preglede i na taj način spriječiti bilo koju od malignih oboljenja već u samoj pojavi njihovoj jer je onda ishod izlječenja puno veći i puni je lakši tok liječenja.

“Podršku ovoj kampanji kupnjom mimoza pružili su gradonačelnik Mario Rajn i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Tom je prilikom gradonačelnik Rajn zahvalio Ligi protiv raka Koprivničko-križevačke županije i Klubu žena s bolestima dojke „Agata“ na organizaciji još jednog Dana mimoza:

„Ovo je zaista teška bolest koja se može prevenirati znanstveno dokazano pa koristim ovu priliku da pozovem sve sugrađanke i sugrađane da zaista podignu svjesnost o važnosti prevencije borbe protiv raka vrata maternice. Još jednom hvala županijskoj Ligi protiv raka i Klubu „Agata“ koji su se pokazali kao vrlo agilni organizatori ove akcije.“