Uz sufinanciranje Grada Križevaca obnovljena fasada na obiteljskoj kući u staroj gradskoj jezgri

Kako bi se obnovile fasade na kućama u staroj gradskoj jezgri i samim time uredila vizura grada, Grad Križevci provodi program sufinanciranja obnove kako bi građanima pružio financijsku podršku u tom procesu.

Prošle je godine sredstva za obnovu pročelja svoje kuće iskoristila gospođa Dunja Šverko koju je tim povodom danas posjetio pročelnik odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović.

Riječ je o kući koja se nalazi na Trgu J. J. Strossmayera i koja je posebno važna za grad s obzirom da se u njoj 1905. godine rodio znameniti Križevčanin Marijan Detoni, istaknuti hrvatski grafičar i slikar.

Koliko znači sufinanciranje obnove od strane Grada Križevaca istaknula je gospođa Šverko: „Kad smo vidjeli da je Grad objavio natječaj za potporu onda nas je to potaknulo da napokon i našu fasadu uredimo da bude lijepa i nama, ali i prolaznicima. Volim ovu staru kuću u kojoj sam odrasla, volim svoj vrt, komadić zelenila u srcu grada i smatram da treba obnavljati stare kuće jer upravo su te kuće svjedoci vremena i čuvaju dušu grada.

“Grad Križevci je ovu obnovu sufinancirao s 5.412,25 eura, a pročelnik Brunović istaknuo je nadu da će ovaj primjer slijediti i ostali građani koji su vlasnici stambenih jedinica u staroj gradskoj jezgri: „Hvala gospođi Šverko što je prepoznala ovaj program Grada Križevaca i odlučila iskoristiti sredstva. Novi Javni poziv za sufinanciranje obnove fasada na stambenim jedinicama je objavljen i zaista se nadam da će biti novih prijava kako bi se uredila kuće i u konačnici vizura grada.“

Podsjećamo, novi Javni poziv kojim se sufinancira obnova fasada na stambenim jedinicama koje se nalaze u staroj gradskoj jezgri objavljen je 15. siječnja ove godine, a korisnici mogu po objektu ostvariti najviše 40 posto opravdanih troškova ulaganja, no ne više od 20.000,00 eura po prijavi uključujući PDV. Pravo na korištenje sredstava može ostvariti fizička ili pravna osoba koja je vlasnik ili suvlasnik nekretnine koja se nalazi Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera te na Trgu Antuna Nemčića, a sufinancirat će se troškovi vezano isključivo za obnovu fasade s ulične strane uključujući i troškove obnove stolarije. S obzirom da se predmetne ulice nalaze unutar kulturno-povijesne cjeline Grada, radove je potrebno izvoditi u skladu s uputama i uvjetima Ministarstva kulture i medija – Konzervatorskog odjela u Bjelovaru.

Prijave se zaprimaju do 15. listopada 2024. godine do 14,00 sati dok se više informacija oko ovog javnog poziva može naći na www.krizevci.hr ili nazvati na 048/628-938.