Gradsko vijeće Grada Đurđevca donijelo odluku o poticajnim mjerama od 2024. do 2028. godine

Usklađeno s novim europskim odlukama, izdašan program poticajnih mjera namijenjenih mladim obiteljima s djecom, poduzetnicima, te poljoprivrednicama, koji će se financirati nepovratnim novčanim sredstvima iz gradskog proračunu, donijeli su gradski vijećnici na 31. sjednici Gradskoga vijeća Grada Đurđevca.

Subvenciju u iznosu 4.000,00 eura mogu dobiti mlade obitelji s djecom i roditeljima mlađim od 45 godina, kao i starijim od 45 godina ako imaju maloljetnu djecu, a grade temelje novog stambenog objekta. Na isto toliko mogu računati i mlade obitelji ako nastavljaju gradnju na postojećim temeljima ili dovršavaju gradnju kuće koje se nalaze u visokom roh bau stanju duže od 10 godina. Za termo fasadu moći će dobiti 2.500,00 eura i podnositelji stariji od 45 godina, ali moraju biti vlasnici građevinskog zemljišta ili obiteljske kuće na kojoj se ona planira. Po 1.000,00 eura mogu dobiti i vlasnici višestambenih zgrada po stambenoj jedinici.

-U Programu subvencioniranja poduzetništva planirano je 20 mjera, a obuhvaćeno je sve u poduzetništvu, od poticanje investicija u Poduzetničkim zonama, do potpora male vrijednosti za uvođenje i razvijanje turističke ponude. Prošle godine se ova mjera najviše koristila za kupnju zemljišta u poduzetničkim zonama gdje su sad velike aktivnosti, te za nabavu strojeva i opreme. Za 40 zahtjeva odobreno je 237.000 eura. Novost je da se sada jednom poduzetniku može odobriti najviše 300.000 eura – pojasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči, te dodao će se subvencionirati i troškovi izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU, kamatne stope, te obrazovanje i informiranje. Poticat će se poduzetnike početnike, staklenička proizvodnja, razvoj inovativnih proizvoda, start-upovi, poduzetnički i kreativni inkubatori, te certificiranje proizvoda. Također, sredstvima gradskog proračuna poticat će se poduzetnika za gradnju višestambenih objekata za potrebe zaposlenika, a dobro je znati da će ugostiteljima sufinancirati uređenje, te opremanje ugostiteljskih objekata u cilju jačanja vizualnog identiteta Grada Đurđevaca.

-Za opstanak i razvoj poljoprivrede na području grada Đurđevca, u razdoblju 2024. – 2028. godine u programu je 13 mjera, koje su se prošle godine najviše koristile za nabavku strojeva i opreme, ali i u pčelarstvu. Odobren je 51 zahtjev i isplaćeno 28.000 eura – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči i naglasio da će se potpore male vrijednosti davati i za stakleničku i/ili plasteničku proizvodnju, za podizanje novih višegodišnjih nasada, za osnivanje i proširenje matičnog stada, za umjetno osjemenjivanje goveda i krmača, ali i za rad proizvođačkih organizacija, za proizvodnju ljekovitog bilja te za držanje autohtonih pasmina domaćih životinja.

Grad Đurđevac će objaviti javni poziv za dodjelu ovih potpora na službenoj stranici Grada Đurđevca u kojem će biti rokovi i postupak podnošenja zahtjeva s potrebnom dokumentacijom.