Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Koprivničko-križevačke županije održalo sjednicu

U prostorijama Županijske uprave danas je održana sjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Koprivničko-križevačke županije kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Ana Mušlek. Sjednicu je vodila predsjednica Povjerenstva Draženka Vadla, a članovi su prema točkama dnevnog reda raspravljali o obilježavanju Europskog dana prava pacijenata te o pristiglim inicijativama Udruge za zaštitu prava pacijenata i Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Primorsko-goranske županije.

Zamjenik župana Ljubić je izrazio zadovoljstvo što Povjerenstvo nije imalo pritužbi pacijenata, a razlog tome je uređen zdravstveni sustav u našoj županije te dobro funkcioniranje zdravstvenih ustanova.

Članice Povjerenstva su povodom 18. travnja, kojim se obilježava Europski dan prava pacijenata, podsjetile na osnovna prava pacijenata koja su propisana Zakonom o zaštiti prava pacijenata, prava na – suodlučivanje, obaviještenost, prihvaćanje ili odbijanje dijagnostičkog i terapijskog postupka, drugog stručnog mišljenja, prava na povjerljivost, održavanja osobnih kontakata, samovoljnog napuštanja ustanove, prava na privatnost, zaštitu pacijenata nad kojima se provode znanstvena istraživanja, zaštitu pacijenta koji nije sposoban dati pristanak, prava na pristup medicinskoj dokumentaciji, prava na naknadu štete i prava odbijanja primitka obavijesti.

Detaljnije o navedenim pravima možete se informirati OVDJE.

Povjerenstvo je raspravljalo i o Inicijativi Udruge za zaštitu prava pacijenata koja se odnosi na edukaciju članova Povjerenstva prilagođenu specifičnim potrebama Povjerenstva, dok se Inicijativa Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Primorsko-goranske županije odnosi na prijedlog za aktivnu izmjenu Zakonskih odredbi za bolovanje osobe koja njeguje članove uže obitelji gdje se roditelji ne uključuju u navedeno.