U Križevcima podijeljene nagrade starim vozačima

U prostorijama Auto moto kluba Križevci u petak je održana dodjela nagrada starim vozačima +65 i +85.

Ekrem Bećirović iz Ureda sigurnosti cestovnog prometa uvodno je kazao kako je kod starijih vozača najveći problem slaba pokretljivost zglobova, rotacija vrata, dakle provjera mrtvog kuta. Slabi i snaga mišića nogu i ruku, sporije reagiranje i kočenje te usporenost reakcija. Isto tako vid je ključan za jednog vozača zbog toga je potrebna češća kontrola i liječnički pregledi.

Bećirović je iznio i podatak kako godišnje u svijetu pogine milijun i 350 tisuća vozača, odnosno 1/3 stanovnika u Republici Hrvatskoj, a od 20 do 50 milijuna bude ozlijeđeno. Na razini Europske unije pogine ih godišnje 20 tisuća, a u Hrvatskoj je od 1990. godine u prometu poginulo 1360 osoba i nazvano je crnim rekordom, a 2023. poginule su 274 osobe.

U Hrvatskoj imamo 9, 27 posto starih vozača, odnosno 65+ i 5 posto mladih. U udjelu starih vozača 70 posto je muškaraca i 29 posto žena. Prema podacima koprivničko-križevačke policije 2022. i 2023. poginulo je po sedmero vozača, što su dobri podaci.

Bećirović je naglasio i kako kod prometnih nesreća i broja poginulih veliku ulogu ima vezanje sigurnosnim pojasom, i vozača i putnika u vozilu.

Današnjoj svečanosti nazočili su predsjednik AMK-a Križevci Stjepan Krpanic, tajnik Stjepan Peršin i načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec.