Održan sastanak o organiziranom stanovanju osoba s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Križevci organizirala je sastanak o  organiziranom stanovanju osoba s invaliditetom kojim bi se  poboljšala  kvaliteta njihovog života. Naime, ova križevačka udruga inicirala je da se i u Križevcima izgradi zgrada organiziranog stanovanja te je osigurana čestica na prostoru bivše vojarne. Sastanku su prisustvovali predstavnici udruga iz drugih gradova u kojima je organizirano stanovanje već zaživjelo, u ime Grada Križevaca pročelnik Sandro Novosel te predstavnici udruge “Maslačak”, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci i Hrvatskog zavoda za socijalni rad područnog ureda Križevci. Marija Dugac iz Udruge “Srce” Sveti Ivan Zelina govorila je o iskustvima organiziranog stanovanja na ovom području.

-Izgradili smo objekt sa dvije stambene jedinice i u svakoj je po šest stanara. Naša percepcija je da će stanari imati podršku 24 sata dok ne vidimo njihove mogućnosti, a kasnije u suradnji s gradom ćemo širiti tu uslugu i omogućiti im neovisnost u što većoj mogućoj mjeri – rekla je Marija Dugac.  

Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj primjer je dobre prakse u organiziranom stanovanju osoba s invaliditetom pa je o tome  rekla Dijana Borović Galović:

-Svi korisnici su nam u organiziranom stanovanju, njih 84-vero, a 15 korisnika imamo u poludnevnom tretmanu koji nam dolaze iz svojih vlastitih obitelji i imamo oko 110 djece koja su nam u ranoj razvojnoj psihosocijalnoj podršci i pomoći pri integraciji. Svi moramo imati ista prava, bile osobe s invaliditetom ili ne – kazala je Dijana Borović Galović.  

Voditeljica organiziranog stanovanja u Centru pružanja usluga u zajednici Ozalj, Ljerka Ladika kazala je o prednostima života u zajednici gdje osobe s invaliditetom imaju priliku živjeti i ostvarivati prava kao i svi ostali. Zadovoljni su time i osjećaju da su punopravni članovi društva.

O nastojanjima da se i u Križevcima izgradi stambena zgrada za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom rekao je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić:

– Mi smo pokrenuli inicijativu prema Gradu Križevcima da idemo u izgradnju stambene zgrade sa nekoliko stambenih jedinica. Određena je parcela praktički u središtu grada, u prostoru bivše vojarne. Idemo sada s idejnim projektom, da pripremimo sve papire i budemo spremni dok bude raspisan javni poziv da se na njega prijavimo. S Hrvatskim zavodom za socijalni rad Područnim uredom Križevci moramo utvrditi koliko bi bilo korisnika i vjerujemo da će i Križevci krenuti tim putem da stvarno poboljšamo kvalitetu života osoba s invaliditetom. S Gradom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad Područnim uredom Križevci imamo izvanrednu suradnju i potporu, tu je i COOR te Udruga “Maslačak” i mislim da će ovo biti još jedan dobar projekt za osobe s invaliditetom” – kazao je Petar Gatarić.