Teletina na najbolji mogući način
Nemate baš neke ideje za kuhanje? E pa mi imamo, i stoga vam donosimo recept koji će vas oduševiti!
Ima li išta ljepše nego kad vas netko pozove na nedjeljni ručak i onda vas zaplahne toplina iz pećnice uz miris dobrog mesa? Ukoliko vas nitko nije pozvao na na ručak ili večeru, onda vam donosimo jednu odličnu ideju za savršenu nedjelju poslasticu!
Sastojci:
• Teletina – 2,0 kg
• Mladi krumpir – 1,2 kg
• Crvena paprika – 2 kom
• Zelena paprika – 2kom
• Ulje – 1 dcl
• Sol
• Ružmarin
• 1 režanj češnjaka, zdrobljen
• Voda po potrebi
Priprema: Meso oprati, posušiti, posoliti i staviti u posudu za pečenje. Ugrijati malo ulja u posebnoj posudi, da bude vruće, preliti po mesu. Na taj način se uhvati korica i svi mesni sokovi ostaju unutra, na kraju je meso sočno.
Posuti ružmarinom, poklopiti alu folijom. Staviti u vruću pećnicu na 230°C prvih 15 minuta, a zatim smanjiti na 180°C. Za svakih 1 cm debljine mesa računati cca 40 minuta za pečenje.
Nakon što je meso napola pečeno izvaditi ga, na dno posude staviti krompir (komadi veličine cca 6×4 cm), posoliti i lagano poškropiti s uljem. Meso vratiti natrag, ali na način da se okrene donja strana prema gore. Doliti vruće vode, cca 2 dcl. Peći još cca 1 sat, otvoreno, svakih 15 minuta politi sa sokom od pečenja po mesu 10ak minuta prije kraja staviti pokraj mesa i krompira paprike, preliti ih sokom od pečenja.
Pečeno meso se izvadi na dasku za rezanje i izreže na osam podjednakih komada. Sve preliti sokom od pečenja. Pokriti folijom i pustiti da odstoji tako cca 10ak minuta.
Poslužiti u istoj posudi u kojoj se sve peklo.
Idealno, zar ne?
šv/radiokrizevci.hr