HAMAG-BICRO postao dio međunarodnog ekosustava za inovacije i tehnologiju

Danas se u prostorijama Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisao Sporazum o uključenju Agencije u međunarodnu mrežu partnera Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, s naglaskom na održivoj energiji. Sporazum je ispred HAMAG-BICRO-a potpisao Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave, a ispred EIT InnoEnergy-a Christo Balinow, direktor razvoja poslovanja za zemlje Srednje i Istočne Europe.

„Od 2016. godine, HAMAG-BICRO je kroz različite programe istraživanja, razvoja i inovacija potaknuo 1,6 milijardi kuna investicija provodeći 344 projekta za koje je osigurano 870 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Iznimno mi je drago što ćemo partnerstvom s EIT InnoEnergy-em proširiti našu uslugu podrške poduzetnicima i na međunarodnoj razini.“ – izjavio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

EIT InnoEnergyuz podršku Europskog instituta za inovacije i tehnologiju djeluje na području 24 zemlje Srednje i Istočne Europe uz pomoć mreže od preko 380 pridruženih partnera iz industrije, akademske zajednice, poslovnog i javnog sektora. Tijekom proteklih sedam godina djelovanja InnoEnergy je investirao u inovativne projekte u vrijednosti preko dvije milijarde eura.

Potpisanim Sporazumom, HAMAG-BICRO i InnoEnergy zajedničkim će snagama započeti ciljano raditi na pružanju podrške poduzetnicima u stvaranju proizvoda za globalno tržište kroz modele poslovnog razvoja i usluga prilagođenih potrebama poduzetnika, povezivanju poduzetnika s međunarodnom mrežom partnera iz industrije te predstavljanju inovativnih rješenja poslovnim anđelima i investitorima. Na lokalnoj razini spomenute aktivnosti će provoditi InnoEnergy HUB – Invento Capital Partners, pod vodstvom Dalibora Marijanovića.

Obzirom na komplementarno područje djelovanja HAMAG-BICRO-a i EIT InnoEnergy-a, suradnja će obuhvaćati zajedničke aktivnosti:

  • Radionice i treninge za poduzetnike – PRIMER predakceleracijski program
  • StartUp natjecanja i matchmaking događanja – PowerUp
  • Podrške start-up tvrtkama u stvaranju proizvoda za globalno tržište
  • Inicijativama Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) i Knowledge and Innovation Community (KIC) – European Battery Alliance
  • Uspostavljenje suradnje s 380 međunarodnih partnera iz industrije akademske zajednice, poslovnog i javnog sektora –  tijekom The Business Booster konferencije i sajma inovacija

„Budući smo prepoznali značajan potencijal inovacijskog ekosustava u Hrvatskoj kroz prethodno razdoblje, suradnja s HAMAG-BICRO-om bio je logičan slijed k otvaranju mogućnosti hrvatskim inovatorima za ulazak na europsko tržište, a time i razmijeni iskustva i znanja s vodećom Agencijom za inovacije u Hrvatskoj“ – izjavio je Christo Balinow, direktor razvoja poslovanja EIT InnoEnergy-a za zemlje Srednje i Istočne Europe

Kao prvu aktivnost u sklopu ove suradnje, HAMAG-BICRO će kroz Europsku poduzetničku mrežu (EEN) podržati PRIMER predakceleracijski program za razvoj inovacija i poduzetništva. Cilj programa je osigurati stručnu pomoć mladima u ranoj fazi razvoja poslovne ideje, pružiti im smjernice za daljnji razvoj proizvoda te ojačati vještine potrebne za predstavljanje javnosti i investitorima. Za odabranih 10 start-upova i/ili tvrtki s inovativnim rješenjima osigurat će se 40-satni program edukacija, praktičnih radionica i mentoriranja. Prijave za PRIMER otvaraju se 8. travnja 2019. godine na http://inventocapitalpartners.eu.

Na ovaj način, HAMAG-BICRO će omogućiti stručnu podršku hrvatskim poduzetnicima kroz međunarodnu mrežu partnera InnoEnergya, čime će još jednom potvrditi uspješnost vlastitog djelovanja u međunarodnom inovacijskom ekosustavu.