Putem Eurostars programa poduzetnicima za inovacije na raspolaganju 43 milijuna kuna

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) jučer je u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER, održala Eurostars informativni dan za poduzetnike. Eurostars je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice u projektu.

Događanje je uvodnim obraćanjem otvorio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec: „Za Eurostars projekte namijenjeno je više od 43 milijuna kuna u razdoblju od 2016. do 2023. godine, dok pojedini projekt može ostvariti iznos bespovratnihsredstava do 1,5 milijuna kuna. Ukupni iznos je dijelom financiran temeljem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a dijelom iz nacionalnog proračuna. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da se prijave na natječaj Eurostars, te na taj način osiguraju sredstva za razvoj svojih inovativnih proizvoda.„

Jedna od potreba inovativnih tvrtki je potreba za resursima kojih nedostaje na domaćem tržištu, ali i potreba za daljnjom internacionalizacijom. Putem Eurostars programa, hrvatskim inovativnim tvrtkama osigurani su potrebni resursi za razvoj inovativnih proizvoda u suradnji s međunarodnim partnerima. Poduzetnicima su na raspolaganju i vaučeri za usluge stručne pomoći prilikom izrade projektnih prijava. Osim toga sufinancira se i organizirani odlazak na međunarodne susrete s ciljem pronalaska partnera. HAMAG-BICRO je na ovaj način povezao usluge i instrumente koje nudi u jednu kompaktnu cjelinu s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskih inovativnih tvrtki.

Osim programa Eurostars, trenutno su za poticanje inovacija otvoreni natječaji EUREKA, Inovacijski vaučeri i Inovacije novoosnovanih MSP-ova faza II. HAMAG-BICRO inovacijski programi potiču sve faze razvoja nove tehnologije ili proizvoda, od ideje (program Proof of concept – PoC) preko mjera koje potiču suradnju tvrtki sa istraživačkim institucijama, sve do aktivnosti pripreme i lansiranja inovativnih proizvoda na tržište. Također Agencija aktivno podržava i novoosnovane tvrtke te većinu financiranja projekata crpi iz strukturnih fondova Europske unije. Temeljem navedenog, od kolovoza 2016. godine do danas HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi 344 projekta iz više poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, za koje je ugovoreno 870 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,6 milijardi kuna.

Vlada Republike Hrvatske potpisala je sa Švicarskim saveznim vijećem 30. lipnja 2015. godine ”Okvirni sporazum o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije”. Unutar Okvirnog sporazuma, potpisan je i ”Ugovor o provedbi projekta Eurostars koji se financira iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje”.