Koliko bi trebao trajati idealan godišnji odmor?

Naišli smo na zanimljiv članak na www.travel-advisor.com, prenosimo ga u cijelosti.

Polovica zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama ne iskoristi godišnji odmor. Ako se i odluče uzeti slobodne dana, uglavnom se radi o kratkom četverodnevnom odmoru. Što kaže znanost od dužini godišnjeg odmora?

Vrijeme je da se ovaj trend promijeni. Znanost je rekla svoje. Prema studiji objavljenoj u Journal of Happiness Studies, idealan godišnji odmor trebao bi trajati točno 8 dana.

Osmodnevno putovanje taman je dugačko koliko treba da se u miru raspakirate, smjestite, naviknete na promjenu i opustite. Poslije osam dana ovi pozitivni učinci sve su manje vidljivi prema rezultatima istraživanja.

Znanstvenici su zaključili kako je potrebno nešto  vremena kako bi se navikli na odmor nakon stresnog i napornog radnog perioda.

Kada putnici nakon osmodnevnog odmora otkriju sve njegove čari bit će i jasno o čemu govore. Spava se bolje, oslobođeni ste stresa i općenito se osjećate energičnije dugo nakon povratka kući. Sve su ovo razlozi zbog kojih bi trebalo planirati dulji godišnji odmor.

Ovo ne znači da nužno trebate spakirati kofere i krenuti na put oko svijeta. Čak i oni koji odluče godišnji odmor provesti kod kuće imati će iste psihološke i fizičke benefite koji osmodnevni odmor donosi.

Samo isključivanje iz stresa užurbane svakodnevice, svejedno da li na poslu ili kod kuće, donijet će mnogo pozitivnog i energiju. Potrudite se da vaš godišnji odmor traje osam dana.