Održana početna konferencija projekta “Pruži ruku potrebitima”

Zaposlene 33 žene koje brinu o 181-om korisniku

U Velikoj gradskoj vijećnici održana je početna konferencija projekta “Pruži ruku potrebitima” iz programa “Zaželi” čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, a partneri Grad Križevci, Centar za socijalnu skrb Križevci i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci.

Vrijednost projekta je 5.899.890,60 kuna, a razdoblje provedbe od 15.6.2018. do 15.12.2020. godine.

U sklopu projekta zaposlene su 33 žene koje brinu o 181-om korisniku. Na području grada Križevaca zaposleno je 14 žena, na području općine Gornja Rijeka 4 žene, općine Kalnik 3 žene i na području općina Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno po 6 žena.

Govoreći o projektu, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus podsjetila je na riječi gradonačelnika Marija Rajna da je program “Zaželi” program nadogradnje postojećem programu.

“To su slijedile sve jedinice lokalne samouprave i Koprivničko-križevačka županija kao nositelj programa i mi smo i ove godine potpisali ugovor za pomoć u kući za područje grada Križevaca i sve naše četiri općine. Taj program će opstati, a ovaj “Zaželi” je na 30 mjeseci, odnosno zapošljavanje žena na 24 mjeseca možda će ići dalje, vidjet ćemo. Posebno bih željela istaći suradnju sa partnerima , Gradom Križevcima koji nam pruža podršku , Centrom za socijalnu skrb Križevci sa čijom suradnjom smo detektirali korisnike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Križevci za zapošljavanje prijavljenih žena”.

Gradonačelnik Mario Rajn izrazio je svoje zadovoljstvo ostvarivanjem ovog projekta :

“Mi ćemo i dalje pratiti programe Europskog socijalnog fonda i svih drugih raspoloživih strukturnih fondova. Projekt ima višestruku korist u društvenoj zajednici. S jedne strane osobe koje su bile dugotrajno nezaposlene su zaposlene, a istovremeno činimo značajan iskorak za društvenu zajednicu i standard ljudi koji su u nemogućnosti, neimaštini i na tome vam od srca zahvaljujem” – kazao je gradonačelnik i poželio i dalje uspješnu provedbu projekta.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović kazala je da se ovim projektom nadograđuju socijalne usluge u zajednici.

“Korisnici ovih usluga nisu isključivo osobe iz sustava socijalne skrbi nego su i osobe starije životne dobi koje su narušenog zdravstvenog stanja i kojima je potrebna podrška. Ovim projektom nastojimo odgoditi odlazak u domove za starije i nemoćne i time širimo mrežu izvaninstitucionalne podrške starijim i nemoćnim osobama” – rekla je Sanja Jakopović i čestitala na projektu.

U ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci obratila se predstojnica Vesna Kuterovac :

“Program “Zaželi” provodi se na području cijele Hrvatske, vrijednost mu je milijarda kuna. Zaposlit će se preko 7000 žena koje će skrbiti za više od

40 000 kućanstava. Ovim projektom pokrivena je cijela naša županija te je 165 žena uspješno zaposleno. Time se vide rezultati smanjenja broja nezaposlenih žena. Druga velika korist za žene je njihovo obrazovanje za gerontodomaćice i time postaju zapošljivije te bi u budućnosti mogle lakše naći novo zaposlenje. Treća važna komponenta je ta briga i skrb za starije osobe, povećavamo razinu socijalnih usluga u samoj zajednici. Vjerujem da ste jako ponosne jer radite jedan jako koristan i human posao i na tome vam čestitam”.

Projekt je predstavila Antonija Srbljinović koja je kazala da se pruža pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće prostora, u posredovanju u ostarivanju raznih prava te uključivanje u društvo.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Ana Mušlek pohvalila je provođenje projekta:

“Preko projekta zaposleno je u našoj županiji 165 žena. Provodi se ukupno sedam projekata vrijednosti 26 milijuna, a pruža se podrška, briga i njega za preko 750 korisnika. Imamo doista pozitivna iskustva, dugo godina surađujemo s Gradskim društvom Crvenog križa Križevci na programima pomoći u kući starijim osobama i dnevni boravak na što smo izuzetno ponosni. Jedna smo od prvih županija koja je krenula s tim i dalje nastavljamo, a ovi projekti su samo nadogradnja tog sustava” – kazala je Ana Mušlek.

Početnoj konferenciji projekta prisustvovali su brojni gosti, članovi Odbora Gradskog društva Crvenog križa , predstavnici udruga i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec.