Razgovor – Igor Kudeljnjak, dirigent Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige

Dojmovi nakon odličnog nastupa u Belgiji

Članovi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige gostovali su u belgijskom gradu Neerpeltu gdje su nastupili na 67. festivalu za mlade i osvojili odličnu nagradu SUMMA CUM LAUDE. Uz njih i sve one koji su ih ispratili, presretan je rezultatom njihov voditelj, dirigent Igor Kudeljnjak koji je za portal Radija Križevci ispričao dojmove s putovanja i nastupa.

“Ovo nam je bio treći put da sudjelujemo na ovom festivalu. Prvi puta križevački orkestar osvojio je prvu nagradu SUMMA CUM LAUDE 1999.godine kao najbolje ocijenjeni orkestar. Zatim je prva nagrada CUM LAUDE pripala našem orkestru 2009. godine. To su izuzetni uspjesi i zadovoljstvo nam je da smo ponovo ove godine mogli sudjelovati na ovom festivalu sa pomlađenim orkestrom među stotinjak ansambala iz 29 zemalja svijeta. Lijepo je biti u takvom društvu” – izjavio nam je dirigent Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige profesor Igor Kudeljnjak.

“Bila mi je čast sudjelovati na tom festivalu kao dirigent. Put nam je trajao 18-19 sati, plašilo me hoće li se djeca uspjeti odmoriti do nastupa, hoće li im smještaj i hrana odgovarati, ali sve je prošlo u jako dobroj atmosferi. Imao sam cijelo vrijeme vrlo, vrlo pozitivne vibracije, stvarno sam bio opušten od početka. A kad su zasvirali na probi rekao sam – to je to. I kad smo odsvirali i sišli s pozornice, znao sam da je rezultat jako dobar iako nisam očekivao ovu nagradu jer sam uvijek imao osjećaj da se to dogodi jednom u životu i nikad više. Ali, ponovilo se. Kad je bilo proglašenje, naravno da su emocije bile tisuću posto, bilo je i suza, vrištanja, prekrasno…

Ne znam od kojeg dojma bi vam prije počeo pričati i kako prenijeti tu atmosferu i taj doživljaj, ali sam siguran da će to djeci ostati u trajnom sjećanju do kraja života. Ja sam bio 1999. godine kao član orkestra i to mi je jedan od najljepših događaja u životu ” – kaže prof. Igor Kudelnjak.

Tamburaški orkestar je pomlađen, neki novi klinci su tu…

“Orkestar je jako pomlađen, od prošle godine kad su nam maturanti otišli, školski smo orkestar i uvijek moraš imati podmladak. To je sa djecom od 11, 12, 13 godina puno teže postići nego s onima koji su prošle godine otišli sa 18 godina. Ali, bili su izvrsni, uspjeli smo opet i to me iskreno veseli.”

Govoreći o samom nastupu Igor Kudeljnjak kaže da su trebali imati minimalno 22 minute programa.

“To je jako veliki program, pogotovo za taj dječji uzrast. Na festivalu nema starosnih kategorija, jedna je jedina kategorija do 29 godina starosti. Zamislite ove moje sa 12, 13 i one sa 25 godina, makar je bilo i ansambala još mlađih od nas, dječjih od desetak godina koji sviraju jako dobro. Naš program je trajao 24 minute, imali smo 6 kompozicija .”

Svirali su odlično, od kompozicije “Povratak Tauern Expressa” Brune Bjelinskog, Intermezzo iz opere Cavalleria Rusticana Pietra Mascagnia, Spring Waltz Marka Bertića bivšeg učenika križevačke Glazbene škole, zatim Podravska jesen, Proljetna pjesma Felixa Mendelsshona i filmska glazba iz filma “Dobar, loš, zao” Ennia Morriconea u obradi mog prijatelja Ranka Purića koji sa mnom radi na HRT-u. Doznao sam kasnije i da su dva člana stručnog žirija bili bliski suradnici Enia Morriconea. Mislio sam, to neće dobro završiti, ali oni su to toliko pohvalili da sam imao osjećaj da ni sam Morichone to ne bi bolje izveo. Na kraju su rekli, tu kompoziciju obavezno morate svirati na završnom koncertu. Dosta je zahtjevan program, za djecu je to bilo puno minuta apsolutne koncentracije, ali uspjeli smo”.

U pratnji su, uz ravnateljicu Glazbene škole “Alberta Štrige” Branku Špoljar, išli i pojedini profesori škole, imali su medicinsku pratnju, snimatelje, fotografa – Miro Habuš i Mimi Petić. Posebno ih je obradovalo što je išao i gradonačelnik Mario Rajn.

“Drago mi je da je išao gradonačelnik da i sam to doživi . I sam je rekao da je tek kad je uživo vidio , shvatio veličinu tog nastupa, biti među sto ansambala. Ime Križevaca se čulo među svim tim ljudima, među toliko medija, a pogotovo kad Križevci naprave takav rezultat… Drago mi je da nas prati i zahvaljujem svima koji nas podržavaju.

Sve je bilo u najboljem redu, rekao sam djeci – vodim vas i na kraj svijeta ako treba”!

O samom festivalu Igor još dodaje:

“To je ogroman festival, 92 ansambla iz 29 zemalja svijeta. Kad vidite tu povorku, otvaranje samog festivala – to su tisuće ljudi koji sudjeluju kao izvođači i još stotine koji rade na festivalu – to je oduševljenje.

Kvaliteta se drži, rad i kontinuitet je tu. To je ono što djecu i učimo u Glazbenoj školi, da se do rezultata dolazi radom i trudom i da tu nema druge formule. To je jedini ispravan način. Oni su cijele praznike vježbali, bez pogovora dolazili na probe koje su bile naporne” – kaže Igor te zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pridonijeli, roditeljima, ravnateljici Glazbene škole Alberta Štrige Branki Špoljar od koje uvijek imaju podršku, Gradu i gradonačelniku Mariju Rajnu i samim tamburašima .(J.I.) FOTOGRAFIJE: Milan Mimi Petić