U Hotelu “Kalnik” otvorena izložba karikatura Damira Novaka na temu vatrogastva

“Karikaturom protiv požara”

U prigodi obilježavanja Mjeseca zaštite od požara u predvorju Hotela “Kalnik” otvorena je izložba karikatura autora Damira Novaka pod nazivom “Karikaturom protiv požara”.

“Autor kroz svoje karikature vatrogasne tematike u fokus stavlja malog, običnog vatrogasca koji, unatoč nedaćama koje ga svakodnevno okružuju, nastavlja sa svojom zadaćom. Njegovi likovi, uz katkad sarkastične komentare, odgovaraju na dnevno političke situacije koje utječu na vatrogasce. Dio karikatura ima i edukativnu poruku, a tu su i neizbježni žensko-muški odnosi. Pogledajte svijet očima običnog vatrogasca i naučite nešto korisno. I zapamtite – smijeh je lijek!” – kazala je uvodno Natalija Radotović Maksić.

Autor je vatrogasni tehničar, vatrogasni sudac te predsjednik DVD-a Mali Mihaljevec. Član je Hrvatskog društva karikaturista, izlagao je na mnogim samostalnim i zajedničkim izložbama. Dobitnik je 59 nagrada za karikature, od čega 20 u Hrvatskoj, a ostale je dobio u Koreji, Kini, Siriji, Italiji, Austriji, Kanadi, Makedoniji, Iranu, Rumunjskoj,Turskoj, Češkoj, Slovačkoj.

Na izložbi se obratio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevci i Vatrogasne zajednice Križevci Ivan Matosović koji je kazao da je izložba karikatura održana u Varaždinu, Koprivnici, sada i u Križevcima , a zasigurno će je imati priliku vidjeti i stanovnici drugih gradova.

Autor Damir Novak zahvalio je na otvorenju izložbe:

“Ja sam vatrogasni časnik, kažem smjer karikature. Rijetko se tko bavi tom tematikom, znam još jedino dvojicu u svijetu koji imaju toliki broj vatrogasnih karikatura. Ja ih imam preko 200” – kazao je autor.

Goran Matoničkin, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije pohvalio je održavanje izložbe i radove Damira Novaka.

Izložbu je otvorio Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport,socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam koji je izrazio zadovoljstvo što se održava u Križevcima, najvatrogasnijem gradu u Hrvatskoj.

Izložba se može razgledati do 18. svibnja.