Dogodilo se na današnji dan- 02. rujna

Pored legendi, današnji dan poznat je i po potvrđenim činjenicama. Nažalost, nimalo pozitivnim. Naime, 1944., upravo na 2. rujna, Anna Frank (čuvena po svojem posthumno objavljenom „Dnevniku”) poslana je u Auschwitz, koncentracijski logor koji je svoju reputaciju izgradio na najbrutalnijim načinima anuliranja ljudskog dostojanstva i života.


Američke televizijske kompanije CBS i NBC utemeljile su tradiciju polusatnog emitiranja večernjih vijesti, odnosno dnevnika, produljivši trajanje programa s 15 na 30 minuta. Osam minuta udarnog termina odlazilo je, pogađate, na reklame. U preostalih 22 minute moralo se „stisnuti” 20-ak najvažnijih događaja i reportaža.


Na današnji dan 1969. na Kalifornijskom sveučilištu Los Angeles (UCLA) dva su računala izmijenila hrpu besmislenih podataka, tek toliko da se potvrdi da je veza između njih moguća. Za mjernim uređajima koji su to potvrdili stajao je Leonard Kleinrock. To je bio početak ARPAneta, računalne mreže koja će hitro prerasti u današnji internet, globalni kanal za razmjenu informacija.

On je napisao neke od najljepših i najpopularnijih pjesama Beatlesa (While My Guitar Gently Weeps, Something, Here Comes the Sun, I Me Mine…). Gitarist znan kao Tihi Beatle zaista je bio tih i dok su postojali i kad su se raspali. Čovjek koji je bio originalni rock star, ali nije previše mario za to. Radi se o Georgeu Harrisonu koji je prije točno 32 godine nakon razvoda od prve žene Patti (kasnije se udala za njegovog prijatelja, „boga” Erica Claptona) na današnji dan oženio je Oliviu Trinidad Arias, ženu s kojom je proveo ostatak života.

Izvor: metroportal.hr

Foto: Wikipedia